Irlanda este prima tara din UE care va relua exporturile de carne de vita catre SUA, dupa 15 ani

Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 11:35
1914 citiri
Irlanda este prima tara din UE care va relua exporturile de carne de vita catre SUA, dupa 15 ani
Foto: body-building.md

Irlanda este prima tara din Uniunea Europeana (UE) care va relua exporturile de carne de vita catre Statele Unite, dupa ce SUA au interzis importurile din Europa in urma cu peste 15 ani, din cauza unei crize provocate de boala vacii nebune in Europa.

Ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney, a anuntat ca autoritatile americane au efectuat controale la unitatile de productie din Irlanda in ultimii doi ani, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.

El a declarat ca recastigarea accesului pe pietele americane reprezinta "un premiu important", in conditiile in care 10% din necesarul de carne de vita, estimat la 11 milioane de tone de catre autoritatile irlandeze, reprezinta importuri.

Totodata, autoritatile estimeaza ca exporturile anuale de carne de vita ale Irlandei catre SUA s-ar putea ridica la 25 de milioane de euro, potrivit abc News.

Comisia Europeana a salutat ridicarea interdictiilor importului de carne de vita din Irlanda, apreciind aceasta actiune drept o recunoastere a "masurilor importante si eficiente luate de UE pentru eradicarea encefalopatiei spongiforma bovina". Totodata, comisarii pentru sanatate, comert si agricultura au afirmat ca SUA trebuie sa extinda accesul tuturor tarile UE pe piata americana.

In martie anul trecut, Statele Unite au ridicat in mod formal interdictia de a importa carne de vita din tarile UE.

#Irlanda exporturi carne vita, #carne vita Irlanda SUA , #Exporturi