Liviu Dragnea: Negocierile privind investitiile chineze in Romania, aproape de finalizare

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 09:06
2065 citiri
Liviu Dragnea: Negocierile privind investitiile chineze in Romania, aproape de finalizare

Negocierile romano-chineze pentru dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sunt aproape de finalizare, procedurile de realizare a investitiilor respectand legislatia din Romania aliniata la normele europene in domeniu, a anuntat joi, la Tulcea, vicepremierul Liviu Dragnea.

'Cel mai important este proiectul de realizare a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, iar negocierile sunt aproape de finalizare. Maine (vineri, n.r.), ma voi intalni, la Bucuresti, cu presedintele companiei nucleare din China. Colegii din grupul inter-ministerial au facut o treaba foarte buna si cred ca in perioada urmatoare se vor face anunturile de rigoare. Procedurile prin care se vor realiza aceste investitii vor respecta legislatia romaneasca si cea europeana', a afirmat Dragnea.

Un alt proiect important discutat de autoritatile romane cu partea chineza vizeaza centrala de Rovinari, ale carei lucrari sunt programate sa inceapa in luna octombrie, alte doua investitii in acelasi domeniu facand de asemenea obiectul negocierilor romano-chineze.

'Asteptam totodata de la Ministerul Transporturilor proiectul de hotarare de guvern care sa legifereze memorandumul semnat pentru trenul de mare viteza, iar linia aeriana Bucuresti-Beijing are toate procedurile aprobate. Acum se negociaza orarul de zbor', a mai spus vicepremierul Liviu Dragnea.

Romania va exporta carne de porc in China

El a adaugat ca in domeniul zootehnic, negocierile dintre cele doua tari urmeaza sa se concretizeze in perioada imediat urmatoare. 'Procedurile birocratice s-au finalizat, iar in perioada urmatoare peste 25.000 de tone de carcasa de porc congelata vor fi exportate in China. Asta inseamna un triplu castig, pentru ca va exista o sustinere financiara pentru dezvoltarea septelului in Romania, va fi un castig direct pentru companiile respective si se vor crea locuri de munca in industria de prelucrare a carnii', a punctat vicepremierul.

Totodata, el a amintit ca in timpul negocierilor romano-chineze s-a discutat despre realizarea in Romania a cinci parcuri industriale si a aratat ca intr-o viitoare sedinta de Guvern urmeaza sa fie stabilite si amplasamentele acestora.

'Tulcea nu cred ca va avea nevoie de un asemenea parc industrial, pentru ca va avea foarte multe investitii. In plus, trebuie sa repartizam echilibrat, la nivel national, toate sursele de dezvoltare', a mentionat vicepremierul Liviu Dragnea.

Presedintele Consiliului Judetean, Horia Teodorescu, a declarat ca valoarea totala a investitiilor care sunt preconizate a se realiza in judet cu fonduri europene si guvernamentale este de circa 900 de milioane de euro.

'Vorbim despre podul peste Dunare dintre Braila si Smardan, autostrada cu patru benzi dintre Constanta si Tulcea, discutam despre ITI, investitii majore pentru dezvoltarea acestui judet', a spus intr-o conferinta de presa Teodorescu.

Vicepremierul Liviu Dragnea a participat joi la sedinta Comitetului de monitorizare a POR 2007-2013 in timpul careia s-a aprobat raportul anual de implementare a programul pe anul 2013, raport care va fi transmis pana la finele lunii Comisiei Europene. De asemenea, s-a decis, potrivit vicepremierului Dragnea, realocarea unor economii in suma de peste 300 de milioane de euro pentru finantarea unor noi proiecte.

Dupa sedinta Dragnea a condus lucrarile Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta, s-a intalnit cu autoritatile publice locale si cu membrii PSD.

#romania china, #relatii economice, #exporturi china , #Exporturi