Mugur Isarescu: Exporturile, o solutie de crestere pentru Romania

Luni, 28 Mai 2012, ora 18:24
1472 citiri
Mugur Isarescu: Exporturile, o solutie de crestere pentru Romania

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a apreciat luni seara ca exporturile reprezinta o solutie de crestere economica esentiala in actuala conjunctura mondiala, pentru Romania.

"Solutiile de crestere bazate pe export sunt inevitabile in Romania, nu avem alte alternative la dezvoltare. In toata lumea se cauta solutii de crestere", a spus Isarescu, cu ocazia unei festivitati de marcare a 20 de ani de activitate a Bancii de Export-Import a Romaniei EximBank, organizata la Banca Nationala.

Guvernatorul Bancii Centrale a spus ca un scenariu-cadru de sustinere a cresterii economice cu orientare spre exporturi este obligatoriu nu doar pentru Romania, ci si pentru alte tarii.

Datoria publica va trebui rambursata

Acesta a apreciat ca datoria publica si privata garantata de stat generata de deficitul comercial va trebui rambursata candva.

"Nu stim cu precizie cand, dar acest lucru stim ca se va intampla. Chiar daca ai vrea sa te refinantezi sa nu-ti creasca datoria externa, s-ar putea sa fie posibil sa nu poti", a spus Mugur Isarescu, subliniind ca finantarea prin exporturi ramane o alternativa obligatorie.

Guvernatorul BNR a facut o scurta trecere in revista a istoriei infiintarii EximBank.

"In anii 1990 principala problema care se contura era deficitul mare al balantei comerciale si nu era greu sa intelegi ca trebuie sa ai un cadru care sa stimuleze exporturile. Dispareau acordurile de clearing, acordurile comerciale, era clar ca era nevoie de un alt cadru. In ciuda unor suisuri si coborasuri, au fost si momente de ratacire si la EximBank, ca si in istoria altor institutii care s-au creat in 1990. Acum EximBank este intr-o anumita masura o banca comerciala sub supravegherea directiei de supraveghere a BNR, condusa de domnul Nicolae Cinteza. Cand ajungi la bancheri te intreaba de garantii, la finantare. Cata vreme pietele secundare sunt mai mult sau mai putin bogate, problema garantiilor este o chestiune vitala. Varianta garantiilor de stat este o optiune care nu poate fi evitata", a subliniat Isarescu, vorbind despre rolul EximBank si relatia cu exportatorii.

#exporturi crestere economica Romania, #Romania finantare prin exporturi, #Mugur Isarescu crestere economica, #solutii crestere economica Romania , #Exporturi