OMV: Guvernul roman ar trebui sa permita exportul gazelor din Marea Neagra

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 16:34
2585 citiri
OMV: Guvernul roman ar trebui sa permita exportul gazelor din Marea Neagra
Foto: CC0 Creative Commons

OMV va discuta cu partenerul american Exxon despre proiectul "Neptun" din Marea Neagra, pentru ca in 2018 sa se ia decizia finala de investitie, iar acest lucru este inclus in calendar, a declarat miercuri directorul general al OMV, Rainer Seele, la o intalnire cu jurnalistii, transmite APA.

In opinia lui Rainer Seele, proiectul "Neptun" este deosebit de important pentru OMV Petrom deoarece ii va imbunatati rezervele si ii va majora productia de gaze naturale.

Dificultatea acestui proiect este legata de vanzarea volumelor mari de gaze, care sunt atat de mari incat "nu pot fi consumate nici macar de piata romaneasca".

De aceea, directorul OMV sustine ca este necesar ca Guvernul roman sa acorde o licenta de export.

"Fara export, dezvoltarea zacamantului de gaze nu este posibila", subliniaza directorul OMV.

OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj in perimetrul Neptun din Marea Neagra, unde cele doua companii au investit in total 1,5 miliarde de euro, din 2008 pana in prezent.

Primele estimari arata ca in perimetrul Neptun ar putea fi intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparatie, productia anuala de gaze a Romaniei este de circa 11 miliarde de metri cubi.

La nivel general, Rainer Seele a subliniat ca strategia viitoare a grupului austriac OMV nu se va mai baza atat de mult pe afacerile din Europa ci pe o mai mare internationalizare. Noua strategie urmeaza a fi prezentata actionarilor in luna martie 2018, cu ocazia Capital Markets Day.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 64 milioane bep in 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a 787 benzinarii, la sfarsitul lunii septembrie 2017, sub doua branduri, OMV si Petrom.

#OMV Marea Neagra , #Exporturi