Specialistii CE vor decide daca Romania poate relua exportul de carne de porc

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 00:29
1757 citiri
Specialistii CE vor decide daca Romania poate relua exportul de carne de porc

Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a declarat, vineri, la Targu Mures ca in curand Romania va relua exportul de carne de porc, in data de 22 februarie specialisti de la Comunitatea Europeana urmand sa evalueze normele propuse in acest sens de tara noastra, transmite corespondentul NewsIn. 

"Suntem la capatul implementarii unui program inceput acum trei ani de combatere si eradicare a pestei porcine.

Pe data de 22 vom avea un grup de lucru format din tehnicieni trimisi de la Comisia Europeana, care va evalua aceste norme prin care noi propunem iesirea Romaniei in comertul european si international cu produse obtinute de la porc romanesc, lucru care se intampla dupa 20 de ani", a afirmat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"Practic, acest lucru ne va aduce in pozitia de a putea face comert intracomunitar cu carne din porc romanesc, dar ne asigura si accesul pe marile piete ale lumii. Avem solicitari din China, Federatia Rusa si SUA", a mai spus Roatis.

Acesta a precizat ca ANSVA a atras sume mari de bani si pentru combaterea altor boli care au facut ca produsele romanesti sa fie interzise pe piata comunitara. "Acum, cu acest program strategic vom demara actiunile pentru combaterea rabiei in mediul silvatic.

ANSVA a atras sume serioase pentru aceste programe. Urmarim ca prin programele depuse sa atragem fonduri pentru a eradica boli care pot deveni bariere comerciale si pentru ca Romania sa aiba acces pe marile piete.

Pesta, anemia infectioasa, rabia, salmonelozele - acestea sunt boli care nu permit exportul", a declarat presedintele ANSVA. Roatis spera ca Romania va putea exporta cat mai curand si ovine.

"Un alt obiectiv este cel legat de eradicarea anemiei infectioase la cabaline. In sedinta de miercuri a fost aprobat programul actiunilor strategice.

Obiectivul este acela de a ridica si elimina barierele veterinare care pot impiedica exporturile Romaniei, asa cum am facut si in cazul carnii de porc sa facem si in cazul carnii de bovina si ovina.

Suntem in tratative cu Turcia pentru exportul de carne de bovina, am dispus toate masurile sa facem asta pana la sfarsitul anului", a spus Roatis.

Acesta a afirmat ca exporturile se fac prin Asociatia Romana a Carnii sau entitati individuale si a exclus posibiltatea ca din cauza exporturilor sa creasca preturile pe piata interna.

"Exista posibilitatea ca prin politici zootehnice corecte sa crestem numarul de porci si de vaci si nu sa creasca pretul produselor", a spus Roatis.

Presedintele ANSVSA a dat garantii ca de Paste va fi carne de miel romaneasca pe piata. "Vreau sa elimin temerea ca nu va fi carne de miel romaneasca pe piata.

Va exista cu certitudine. Este falsa ideea ca nu exista crotalii si ca nu se poate face identificarea. O pot face medicii veterinari sau asociatiile crescatorilor de ovine.

Sper sa nu intram in zona speculativa a cresterii pretului carnii de miel pentru ca noi am luat toate masurile ca pe masa romanilor sa fie miel romanesc", a mai afirmat seful ANSVA. 

#exporturi carne, #carne de porc, #export carne de porc , #Exporturi