Winkler: Exporturile, productia industriala si constructiile - motorul cresterii economice in 2012

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 19:45
1519 citiri
Winkler: Exporturile, productia industriala si constructiile - motorul cresterii economice in 2012

Exporturile, productia industriala, investitiile prioritare si sectorul constructiilor vor reprezenta motoarele principale ale cresterii economice in 2012, un rol important in asigurarea finantarilor revenind fondurilor europene, a declarat, miercuri, parlamentarul european Iuliu Winkler.

Potrivit acestuia, anul 2012 trebuie sa fie cel in care Romania reintra intr-un ciclu de crestere economica sustinuta, asemanator celui din perioada 2001-2008.

"Dupa parerea mea, vor exista trei motoare ale cresterii economice in perioada urmatoare: exporturile si productia industriala, investitiile, in special cele prioritare aflate pe lista celor 60 de proiecte importante prezentate de catre Guvern, si relansarea din sectorul constructiilor", a afirmat deputatul european.

"Anul 2012 este crucial pentru intrarea intr-un nou ciclu de crestere pentru urmatorii 5-7 ani. Acest lucru inseamna si reluarea dezvoltarii convergente cu Uniunea Europeana, in conditiile in care astazi Romania se afla pe o traiectorie divergenta cu UE", a mai spus acesta.

El a aratat ca Guvernul va trebui sa ia masuri pentru reducerea arieratelor, prin achitarea facturilor emise, dar neonorate la plata de catre stat.

De asemenea, vor trebui prevenite efectele negative pe care le-ar putea avea un an agricol slab, in contextul secetei din toamna 2011.

Winkler: Comasarea alegerilor, o decizie economica buna

Deputatul european Iuliu Winkler a mai spus ca decizia politica luata de coalitia de guvernamant cu privire la comasarea alegerilor locale si parlamentare, in luna noiembrie 2012, este benefica din punct de vedere economic.

In opinia sa, comasarea alegerilor asigura o perioada de cel putin o jumatate de an in care Guvernul si administratiile locale se vor putea concentra pe prioritatile economice, reducandu-se astfel posibilitatea derapajelor electorale.

Parlamentarul european a mai mentionat ca, potrivit prognozei de iarna a Comisiei Europene, perspectiva de crestere economica a Romaniei este de 2,1% din PIB in anul 2012, in timp ce la nivelul Uniunii Europene valoarea acestui indicator a fost stabilit la 0,6%.

"Comisia Europeana apreciaza ca Romania beneficieaza acum de increderea investitorilor, finantandu-se stabil atat pe piata interna, cat si pe pietele externe", a explicat parlamentarul european, considerand ca in aceste conditii Romania poate sa-si asigure cresterea economica sustenabila in anul 2012.

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#motor crestere economica, #crestere economica 2012, #exporturi romania, #industrie Romania, #Iuliu Winker , #Exporturi