Gata cu bauturile "cu aroma de vin"!

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 16:12
2242 citiri
Gata cu bauturile "cu aroma de vin"!

Ordinul 192/2009, care interzice fabricarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat vinul si berea, va conduce la retragerea licentelor de productie a 108 agenti economici, daca acestia isi vor continua activitatea, a declarat directorul executiv al ONIV, Petre Mocanu. 

"Producerea si comercializarea acestor bauturi trebuiau reglementate de la 1 ianuarie 2007. Abia acum se interzic aceste bauturi, care creeaza o concurenta neloiala pietei vinurilor. Este vorba de 108 agenti economici care vand aceste produse si carora le vor fi retrase licentele de productie, daca mai produc aceste bauturi dupa intrarea in vigoare a ordinului sau daca vor mai comercializa astfel de produse dupa data de 8 mai", a declarat pentru NewsIn directorul executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), Petre Mocanu.

Potrivit acestuia, de la intrarea in vigoare a Ordinului 192/2009 privind producerea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman, in data de 8 aprilie, producatorii acestor bauturi au avut la dispozitie 48 de ore pentru a notifica stocurile, dupa ce au primit solicitarea de la directiile agricole. Ulterior acestia isi vor mai putea comercializa bauturile din stoc timp de 30 de zile.

De asemenea, conform ordinului, bauturile alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, aflate in retelele de comercializare cu amanuntul, in data intrarii in vigoare a ordinului, pot fi comercializare pana la epuizarea stocurilor.

Mocanu a mai adaugat ca, prin Ordinul 192 din 31 martie 2009, se creeaza cadrul legal de producere si comercializare a bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, prin care se precizeaza ca sunt permise doar bauturile alcoolice obtinute prin fermentarea sucurilor de fructe altele decat struguri, precum si cidru de mere, de pere si hidromel.

"Ordinul interzice adaugarea amidonului, a zaharului sau a oricarui indulcitor, precum si a alcoolului pentru producerea bauturilor fermentate nedistilate. Acestia foloseau toate aceste produse, creand concurenta neloiala produselor naturale si acea evaziune fiscala importanta", a mai spus Mocanu.

Acesta a adaugat ca, prin noul ordin, se vor acorda licente de productie pe fiecare produs in parte, nu pe ramura de produs.

Directorul executiv al ONIV a mentionat ca producatorii bauturilor interzise au inceput sa aiba deja reactii, cerand anularea ordinului, motivand ca nu este constitutional.

Federatia Agrostar anunta la jumatatea lunii martie ca prin fabricarea si comercializarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate altele decat vinul si berea, se creaza o evaziune fiscala in valoare de 220 de milioane de euro pe an, din cauza faptului ca pentru acest tip de bauturi alcoolice nu se platesc accize.

Chinezii vor produce în Polonia autoturismul care să concureze cu Dacia Spring. Producția mașinii electrice T03 ar putea începe din iunie
Chinezii vor produce în Polonia autoturismul care să concureze cu Dacia Spring. Producția mașinii electrice T03 ar putea începe din iunie
Compania chineză Leapmotor va construi vehicule electrice cu preţuri accesibile la uzina Tychy din Polonia a partenerului Stellantis, urmând să concureze inclusiv Dacia Spring, au declarat...
#alcool, #bauturi, #bere, #concurenta, #evaziune, #fiscala, #vin , #Fabrica