Micii romanesti au liber pe piata europeana, de la sfarsitul lunii iunie

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 15:41
2082 citiri
Micii romanesti au liber pe piata europeana, de la sfarsitul lunii iunie

Comisia Europeana a publicat, joi, Regulamentul privind categoriile de carne si utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne, care va intra in vigoare din 25 iunie, si prevede, printre altele, fabricarea pastei de mici dupa reteta originala si comercializarea micilor realizati din aceasta pe piata nationala, dar si la nivel european, informeaza ministerul Agriculturii.

"In data de 5 iunie a.c., a fost publicat in Jurnalul Oficial al UE nr. L166/ 11 Regulamentul Comisiei nr. 601/ 2014 care amendeaza Anexa II la Regulamentul 1333/ 2008 in ceea ce priveste categoriile de carne si utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne. Regulamentul 601/ 2014 al Comisiei prevede printre altele, fabricarea pastei de mici dupa reteta originala si comercializarea micilor realizati din aceasta pe piata nationala, dar si la nivel european. Precizam ca Regulamentul 601/ 2014 va intra in vigoare la 25 iunie 2014, ca atare consumatorul roman si nu numai se poate bucura in continuare de savoarea micilor romanesti", se arata in comunicat.

Conform sursei citate, Reprezentanta Romaniei la Bruxelles, sustinuta de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de organizatiile de producatori si procesatori din sector, au finalizat astfel demersurile necesare pentru includerea in lista mentionata in Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/ 2008 a componentilor utilizati la fabricarea pastei de mici.

Scopul reuniunilor la Bruxelles a fost acela de a permite reprezentantilor industriei agroalimentare din Romania sa explice Comisiei justificarea tehnologica a utilizarii aditivilor printre care si bicarbonatul de sodiu, in vederea identificarii unei solutii practice de a modifica Anexa II la Regulamentul 1129 /2011 pentru a include acesti aditivi.

Decizia cea mai importanta privind dosarul autorizarii aditivilor bicarbonat de sodiu si carmin la prepararea mititeilor romanesti a fost luata in data de 10 martie in Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH), prin obtinerea unui vot favorabil care permitea includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala a Uniunii Europene.

Nu mai putin de noua state membre beneficiaza de pe urma deciziei din 10 martie a SCFCAH, potrivit careia au fost autorizati mai multi aditivi pentru utilizare la prepararea anumitor produse, printre care si micii romanesti.

In urma votului din SCFCAH, a fost autorizata la nivelul CE folosirea unor aditivi in preparate precum 'Kasseler', 'Brate' si 'Surfleisch' din Germania si Austria, 'lomo adobado', 'pincho moruno', 'careta adobado' si 'costillas adobadas' din Spania, 'toorvorst' si 'ahjupraad' din Estonia, 'gyros', 'souvlaki', 'bifteki', 'soutzoukaki' si 'kebap' din Grecia, mici din Romania, 'cevapcici', 'pljeskavice' din Croatia, dar si in sunca sarata de Craciun din Finlanda.

Potrivit datelor furnizate de Federatia Pro Agro, in Romania, se consuma anual intre 20.000 si 25.000 de tone de mici, ceea ce inseamna ca pe mesele romanilor ajung in jur de 440 de milioane de mici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mici romanesti, #fabricare pasta mici, #preparate carne , #Fabrica