SNAM vrea sa-si deschida fabrici de imbuteliere a apelor minerale

Vineri, 23 Mai 2014, ora 16:48
2523 citiri
SNAM vrea sa-si deschida fabrici de imbuteliere a apelor minerale

Societatea Nationala a Apelor Romane (SNAM) urmareste sa construiasca cel putin doua fabrici de imbuteliere a apelor minerale, in conditiile in care, in prezent, compania detine doar licente de explorare si exploatare a apelor, a declarat, vineri, Radu Dumitru, director general al SNAM, in cadrul unei conferinte de presa.

"Acum, noi doar exploatam apa si o dam spre imbuteliere companiilor de pe aceasta piata. Insa vrem sa avem si noi cel putin doua fabrici de imbuteliere. Statul are foarte multe obligatii fata de spitale, fata de scoli si altele si ne dorim sa acoperim cel putin o parte din aceste obligatii ale statului", a spus Dumitru.

El a subliniat si faptul ca doar 30% din debitul de apa potabila din Romania este fructificat, iar restul de 70% se pierde, intrucat nu exista suficiente capacitati de imbuteliere.

"Astfel ca potentialul de investitii pe aceasta piata este extraordinar. Pentru o fabrica cu o capacitate de 50.000 de sticle pe zi, investitia necesara este de 8-10 milioane de euro. Putem sa facem aceste investitii si pe bani europeni, intrucat am demonstrat ca suntem o companie eligibila pentru accesarea fondurilor europene", a aratat oficialul SNAM.

Potrivit acestuia, pana acum SNAM nu a detinut nicio fabrica de imbuteliere intrucat, in urma cu patru ani, Consiliul Concurentei a emis un document prin care se arata ca societatea care exploateaza apele minerale nu poate sa le si imbutelieze.

"Insa in legislatie nu exista nicio restrictie de acest gen", a adaugat Dumitru.

SNAM detine in acest moment 82 de licente, adica 75% din totalul licentelor la nivel nationale, din care 68 de exploatare si restul de explorare.

Societatea a livrat anul trecut aproape un miliard de litri de apa minerala catre 25 de companii din domeniu, cele mai mari livrari fiind catre Romaqua, Rio Bucovina, Dorna Apemin si Perla Harghitei.

SNAM a lansat vineri proiectul "Investim in voi! Mediul rural - oportunitati de ocupare", finantat din fonduri europene prin POS "Dezvoltarea resurselor umane". Proiectul isi propune sa-i informeze pe 1.000 de tineri si someri din mai multe zone ale tarii pe tema calitatii si importantei apei in societate.

"Macar un om din fiecare comitate sa fie pregatit in acest sens. Din cei 1.000 de oameni, vrem ca cel putin 130 sa fie angajati in domeniu", a mai spus directorul SNAM.

#fabrici imbuteliere apa, #imbuteliere ape minerale, #apa potabila romania , #Fabrica