Videanu a semnat acordul de cooperare cu Eurocopter pentru centrul aerospatial de la Ghimbav

Joi, 17 Iunie 2010, ora 18:32
1487 citiri
Videanu a semnat acordul de cooperare cu Eurocopter pentru centrul aerospatial de la Ghimbav

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, si presedintele companiei Eurocopter SAS, Lutz Bertling, au semnat, joi, la Bucuresti, acordul cadru de cooperare pentru dezvoltarea la Ghimbav a unui centru aerospatial, precizeaza Mediafax.

"Documentul reglementeaza conditiile de dezvoltare a unei capabilitati autentice si de lunga durata in domeniul industriei romanesti de elicoptere la Brasov prin extinderea perimetrului Eurocopter Romania", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Videanu a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca prin acest acord, la Ghimbav vor fi create trei centre de competenta, unul pentru mentenanta elicopterelor Puma si Super Puma, un centru unde vor fi asamblate elicopterele Eurocopter si un centru de fabricare a componentelor si subansamblelor pentru elicoptere.

"Unul dintre obiective este productia de elicoptere", a afirmat Videanu.

De asemenea, directorul general al IAR, Neculai Banea, si Lutz Bertling au semnat un act aditional la acordul actionarilor incheiat 2001, prin care vor fi duse o serie de modificari la actul constitutiv al Eurocopter Romania, cele mai importante fiind majorarea capitalului companiei, prin aportul in natura al IAR si aportul in numerar al companiei franceze.

"Eurocopter SAS va avea o contributie numerar, care ii va permite mentinerea cotei sale de 51% din capitalul social al Eurocopter Romania. Totodata, cei doi actionari au convenit asupra prelungirii pe termen nedeterminat a duratei de viata a societatii mixte", se mai arata in comunicat.

In luna mai, Guvernul si Eurocopter SAS din Franta au semnat un acord prin care IAR Ghimbav va transfera catre Eurocopter Romania, o serie de active pentru mentenanta si revizia elicopterelor, astfel incat compania sa poata produce ultima generatie de aeronave ale grupului Eurocopter.

Activele, respectiv cladiri, terenurile, instalatii, utilaje si echipamente, vor fi transferate in etape catre Eurocopter Romania.

Valoarea activelor pe care IAR Ghimbav le va transfera catre Eurocopter este de 3,25 milioane euro, potrivit unui raport al companiei transmis, joi, pietei Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti.

IAR Ghimbav va ceda astfel o serie de terenuri, cladiri, mijloace fixe, pregatire de fabricatie, documentatia tehnica aferente activitatilor de mentenanta si revizie pentru elicopterele IAR 316 B Alouette III si IAR 330 Puma.

#acord, #cooperare, #eurocopter, #videanu , #Fabrica