Imbatranirea populatiei, o amenintare in plus pentru Europa

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 14:12
6014 citiri
Imbatranirea populatiei, o amenintare in plus pentru Europa
Sursa: Euobserver.com

Mult timp dupa ce criza datoriilor se va incheia, Europa se va confrunta cu o problema si mai serioasa - cum sa asigure pensiile pentru numarul tot mai mare de persoane in varsta.

Populatia unor tari stagneaza sau deja se diminueaza, in special cea a Germaniei. Acest lucru va reduce posibilitatea de economisire si potentialul de crestere economica, relateaza Reuters.

Oamenii vor lucra pana la varste tot mai inaintate si, prin urmare, vor fi mai putin productivi, cu efecte negative asupra standardelor de viata.

Iar randurile pensionarilor se inmultesc. Acest lucru va ameninta finantarea pensiilor si a sistemului de sanatate.

In cele 27 de tari ale Uniunii Europene, fiecare pensionar este sustinut in prezent in medie de patru persoane active. Pana in 2050, acest raport va fi de 2 la 1, conform proiectiilor ONU si UE.

Letonia, care isi doreste sa devina membra a zonei euro in 2014, este un exemplu extrem al acestor directii. Pana in 2060, vor exista patru letoni activi pentru fiecare trei persoane in varsta de 65 de ani sau mai mult.

Din cauza emigratiei si a ratei scazute a fertilitatii, populatia acestui stat baltic a scazut cu 14% (340.000 de persoane), intre 2000 si 2011, starnind ingrijorari privind o amenintare existentiala la adresa tarii.

"Nu vreau sa fac declaratii apocaliptice. Sper ca tara se va descurca. Insa semnalul de alarma a fost tras", a spus Mihail Hazans, un profesor de economie la Universitatea din Letonia si specialist in demografie.

Numeroase tari europene majoreaza varsta de pensionare. 'In contextul imbatranirii populatiei si al poverii pensiilor si asistentei sociale, rata de crestere va fi mai redusa. Daca nu facem nimic azi, viitorul va fi mult mai dificil', a spus Martins Kazaks, economist sef al Swedbank de la Riga.

Europa devine 'noua Japonie'

Este suficient ca cei care iau deciziile sa se uite la Japonia, care are o rata redusa de crestere, pentru a vedea impactul economic al declinului demografic si al imbatranirii.

"Europa este noua Japonie", a declarat Douglas Roberts, economist al Standard Life din Edinburgh.

Economistii sustin ca, in afara de a aseza sistemele de pensii pe baze mai solide, alte politici prioritare ar trebui sa fie investitiile in educatie si pregatire, astfel incat lucratorii sa fie mai productivi. De asemenea, ar trebui extinse posibilitatile de ingrijire a copiilor pentru a permite unui numar mai mare de femei sa intre sau sa ramana pe piata muncii.

Gasirea mijloacelor de impartire a costurilor imbatranirii are potentiale efecte politice negative, amplificand un conflict intre pensionarii rasfatati si generatiile tinere care sunt suprataxate si nevoite sa lucreze tot mai mult.

Edward Hugh, economist din Barcelona, este de acord ca, la baza, criza datoriilor suverane care afecteaza lumea dezvoltata este despre cum pot fi respectate obligatiile implicite pentru generatiile in varsta: asteptarile privind nivelurile viitoare ale asistentei de sanatate si ale pensiilor s-ar putea dovedi prea optimiste.

Hugh este extrem de critic la adresa decidentilor din Europa si din cadrul Fondului Monetar International (FMI) pentru ca au neglijat impactul schimbarii demografice.

"In absenta politicilor care recunosc ca aceste chestiuni exista si care, apoi, sa le trateze, nimic din analizele privind sustenabilitatea - datorie, sectorul financiar sau orice - nu merita osteneala", a spus el.

40% din populatia Portugaliei va fi de peste 60 de ani in 2050

Portugalia, lovita de recesiune, ilustreaza de asemenea cercul economic si fiscal vicios in care, potrivit lui Hugh, s-ar afla tarile de la periferia zonei euro ca rezultat al evolutiilor demografice.

Rata natalitatii in Portugalia, care a fost de 1,32 anul trecut, a fost sub rata de inlocuire de 2,1 - numarul de copii pe care fiecare femeie trebuie sa-i nasca pentru a mentine actualele niveluri ale populatiei - de la inceputul anilor 1980.

In 2012, s-au nascut numai 90.000 de copii, cel mai mic numar din ultimul secol, in contextul temerilor economice ale cuplurilor.

Pana in 2050, Portugalia ar urma sa aiba mai multe persoane de 60 de ani si peste decat orice alt stat membru al UE - 40% din populatie, comparativ cu 24% in prezent.

In plus, circa 100.000-120.000 de portughezi, adica un procent din populatie, emigreaza in fiecare an pentru a cauta locuri de munca mai bine platite, reducand baza de taxare si adancind problemele de finantare a asistentei sociale.

"Una din cele mai mari probleme pe care le avem este mentinerea angajatilor", a declarat Joao Carlos Costa, manager general al Arpial, companie metalurgica din Lisabona.

Jose Cesario, secretar de stat pentru comunitatile portugheze din strainatate, vede latura pozitiva a exodului de talente si forta de munca.

Emigrantii au obtinut abilitati valoroase si au trimis inapoi in tara circa 2,7 miliarde de euro in 2012. Membrii influenti ai diasporei portugheze, formata din circa 5 milioane de persoane, pot actiona si ca "ambasadori" ai tarii, a spus Cesario intr-un interviu.

Insa el a recunoscut ca atat Elvetia cat si Luxemburg i-au cerut sa reduca fluxul emigrational.

Indiferent ca e vorba de Letonia sau Portugalia - sau de tari est-europene precum Bulgaria si Romania -, numai un numar mai mare de locuri de munca si mai bine platite va putea opri plecarea oamenilor si, posibil, imbunatati perspectivele demografice pe termen lung.

"Daca ai sansa sa traiesti si sa locuiesti normal in tara ta, este un lux. Este un lux sa poti sa ramai", a spus Dace Beinare, consilier in cadrul SOS Children's Villages, o organizatie nonguvernamentala din Riga.

#imbatranire Europa, #asigurare pensii Europa, #emigratie tari europene, #forta munca Europa , #Forta de munca