ANRE: Gazele se vor scumpi cu 8% in acest an

Luni, 24 Martie 2014, ora 14:23
1273 citiri
ANRE: Gazele se vor scumpi cu 8% in acest an

Pretul gazelor pentru consumatorii casnici va creste cu 2% de la 1 aprilie, urmand ca, pana la finele anului, sa aiba loc alte doua scumpiri, de cate 3%, la 1 iulie si, respectiv, 1 octombrie, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, cu prilejul prezentarii in Parlament a Raportului privind preturile si tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.

"La 1 aprilie, va fi o crestere de 2% la pretul gazelor pentru consumatorii casnici si cu 5% pentru non-casnici', a spus el.

Potrivit oficialului ANRE, calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte doua scumpiri.

"La 1 iulie va fi o crestere pentru non-casnici de 5% si pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, cresterea va fi de 4% pentru non-casnici si de 3% pentru casnici', a completat Havrilet.

Romania a platit pentru gazele importate anul trecut cu un miliard de dolari mai putin decat in 2012, a precizat Havrilet.

"In sectorul de energie electrica, dereglementarea pe sectorul non-casnic s-a facut foarte usor, pentru ca productia este mai mare decat consumul, dar la gaze este mai complex, pentru ca noi trebuie sa importam. Totusi, factura la importul de gaze a scazut anul trecut un un miliard de dolari, ceea ce inseamna un plus in balanta externa de plati a Romaniei', a subliniat presedintele ANRE.

Potrivit informatiilor publicate de Institutul National de Statistica, anul trecut Romania a importat cu 50% mai putine gaze decat in 2012.

Anual, Romania importa in jur de 20% din consumul de gaze.

#pret gaze, #ANRE pret gaze, #gaze romania , #Gaze naturale