ANRE: Pretul gazelor naturale nu va creste la consumatorul final in T1 2010

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 17:26
1737 citiri
ANRE: Pretul gazelor naturale nu va creste la consumatorul final in T1 2010

Presedintele ANRE, Petru Lificiu, a declarat, la un post TV, ca pretul gazelor naturale nu va creste la consumatorul final in T1 2010, precizand ca are certitudinea ca nu va exista o majorare nici in aprilie, strategia ANRE fiind mentinerea pretului la gazele naturale pe 2010, relateaza NewsIn.

"Eu pot sa va spun ca nu va creste factura la consumatorul final nici in ianuarie, nici in februarie, nici in martie.

Continuam sa analizam, iar dupa rezultatele din acest moment, consider ca operatorii pot suporta costurile la investitiile si cheltuielile pe care le au cu aceste preturi stabilite de ANRE.

(...) Dorinta si stategia ANRE-ului, asa cum a prezentat-o si primul-ministru, este de a mentine pretul la gazele naturale pe 2010.

Eu am certitudinea ca nu vom creste preturile nici din aprilie, dar nu putem spune nimic pentru ca uitati-va, situatiile exceptionale, de criza, de temperaturi foarte scazute, pot genera consum suplimentar", a declarat Lificiu.

Presedintele ANRE a precizat ca marti a analizat toate consumurile si a vorbit cu fiecare operator in parte.

"Stim, ne aflam in criza, a scazut consumul, a scazut economia, dar noi avem in stategie, asa cum am spus de anul trecut si o spunem si acum, mentinerea pretului la gazele naturale destinate consumului populatiei.

(...) Noi am analizat fiecare element din componenta pretului la factura consumatorului.

Am analizat rata de crestere a eficientei la activitatea reglementata, am analizat diferentele inregistrate intre costurile preluate direct si cele estimate de anul trecut, am analizat costurile prezentate de operatori pe 2008 si 2009.

De asemenea, am analizat investitiile puse in functiune si de dimineata (marti -n.r.) am vorbit cu distribuitorii, cu operatorii de transport si de furnizare si cu marii consumatori.

Am ajuns la concluzia, impreuna cu dispeceratul de echilibrare Bucuresti, ca situatia este complet restabilita.

(...) Astazi (marti - n.r.), impreuna cu dispeceratul general de echilibrare de gaz, am analizat consumurile din ultima perioada si am constatat ca ne putem incadra, datorita si unei masuri exceptionale care a fost luata ieri.

Comisia Nationala pentru situatii de urgenta din care fac si eu parte a luat hotararea de a declara aceasta situatie de urgenta, astfel incat sa putem asigura securitatea sistemului de alimentare cu gaze", a mai spus Lificiu.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consumator, #gaze, #naturale, #pret , #Gaze naturale