ANRE propune anularea calendarului de liberalizare a pietei gazelor pentru companii

Marti, 29 Aprilie 2014, ora 12:44
2128 citiri
ANRE propune anularea calendarului de liberalizare a pietei gazelor pentru companii

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pietei gazelor pentru consumatorii non-casnici incepand cu 1 iulie 2014, a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele ANRE, in cadrul unei conferinte pe teme energetice.

El a explicat ca masura este necesara intrucat pretul pietei a devenit mai mic decat cele stabilite in calendarul de liberalizare, ca urmare a scaderii preturilor pe pietele internationale si a unor importuri mai mici de gaze.

"Propunem Guvernului ca de la 1 iulie sa finalizam procesul de liberalizare din sectorul industrial si sa beneficieze si acestia (consumatori non-casnici - n.r.) de posibilitatea de a accesa preturi mai mici decat cele prevazute in calendar. Calendarul actual prevedea cresteri de preturi la niveluri mai mari decat sunt preturile acum, ceea ce nu mai este fezabil, asa ca propunem anularea calendarului", a spus Havrilet.

Oficialul ANRE a amintit ca, la momentul inceperii liberalizarii, diferenta dintre pretul gazelor de productie interna si cel de import era de 1 la 3.

"Pretul de import era 590 dolari pe mia de metri cubi, iar cel de productie interna era de 150-160 de dolari pe mia de metri cubi la momentul inceperii liberalizarii. Trebuie sa ne amintim si ca liberalizarea pietei de gaze era o obligatie a Romaniei in procesul de aderare la UE, care trebuia finalizat in 2007, dar nu s-a realizat acest lucru. Intre timp s-au modificat directivele europene, s-au amanat din nou termenele, iar realitatile pietei s-au schimbat", a mai spus Havrilet.

Calendarul de liberalizare, stabilit in baza unui studiu

Potrivit presedintele ANRE, calendarul de liberalizare a fost stabilit in baza unui studiu realizat de compania de consultanta Rolland Berger.

Consultantul a estimat trei scenarii, dar niciunul nu s-a adeverit.

"O prima presupunere se referea la faptul ca in urmatorii ani consumul va creste, ceea ce nu s-a adeverit. A doua axioma a fost ca va creste importul la 35% din totalul consumului, insa nici aceasta estimare nu s-a potrivit. A treia presupunere a fost ca pretul gazelor va ramane la 500 de dolari pe mia de metri cubi, dar la toate hub-urile din Europa pretul este acum de 330-360 de dolari", a mai explicat seful ANRE.

El a aratat ca 75% din piata gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% inca platesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru acestia este necesara eliminarea calendarului de liberalizare.

Restul de 25% din piata reprezinta consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizata in 2018.

#liberalizare piata gazelor, #gaze naturale Romania , #Gaze naturale