Aprovizionarea cu gaze naturale, limitata

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 11:34
1313 citiri
Aprovizionarea cu gaze naturale, limitata

Furnizarea gazelor naturale la agentii economici cu un consum mai mare de 30.000 metri cubi/ora va fi limitata in cazul instituirii situatiilor de urgenta.

In plus, o serie de centrale termice vor trece pe combustibil solid/lichid, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Cantitatea maxima de gaze naturale ce va fi disponibilizata agentilor economici si centralelor termice va fi de circa 9,3 milioane mc/zi.

Mai multi agenti economici vor fi afectati de limitarea aprovizionarii cu gaze naturale

Agentii economici ce vor fi afectati de limitarea aprovizionarii cu gaze naturale in cazul instituirii situatiei de urgenta sunt Interagro (cantitatea disponibilizata 286.000 mc/h fata de un consum de 306.000 mc/h), Amurco Bacau (58.000 mc/h in loc de 62.000 mc/h), Donau Chem (54.000 mc/h fata de 58.000 mc/h), Viromet (37.000 mc/h fata de 39.000 mc/h), GA& Pro Co Piatra Neamt (36.000 mc/h fata de 40.000 mc/h), Amonil Slobozia (54.000 mc/h fata de 58.000 mc/h) si Nitroporos Fagaras (47.000 mc/h fata de 49.000 mc/h).

Acesti agenti economici au obligatia sa ia masuri corespunzatoare pentru ca limitarea furnizarii de gaze sa nu afecteze negativ instalatiile proprii de utilizare.

De asemenea, un numar de 17 societati de producere a energiei termice vor trece in situatii de urgenta de pe combustibil gazos pe combustibil lichid/solid.

Acesti consumatori au obligatia sa isi asigure stocuri de combustibili alternativi si sa asigure functionarea corespunzatoare a instalatiilor. Stocurile de combustibil lichid/solid constituite trebuie sa asigure functionarea agentilor economici pentru o perioada de minumum 30 de zile.

Proiectul de act normativ garanteaza aprovizionarea cu gaze naturale in 2011-2012

O alta masura prevazuta in proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 346/2007 privind masuri pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale si aprobarea Planului de actiune pentru situatii de urgenta pentru sezonul rece 2011-2012 este reducerea OMV Petrom Bucuresti-CCCC Brazi dupa finalizarea probelor tehnologice in conditiile in care unitatea va fi inclusa in programul de consum.

Proiectul de act normativ garanteaza aprovizionarea cu gaze naturale, in iarna 2011-2012, a consumatorilor casnici si a celor care furnizeaza servicii sociale esentiale, precum asistenta medicala sau ingrijirea copiilor, activitati educative si alte servicii sociale si de binefacere, dar si a instalatiilor de termoficare, in masura in care furnizeaza energie termica consumatorilor casnici si a celor care furnizeaza servicii sociale esentiale.

Elaborarea acestui proiect de OUG a fost necesara deoarece pentru sezonul rece 2011-2012 niciunul dintre marii consumatori de gaze naturale nu a mai optat pentru statutul de intreruptibil , astfel ca operatorul SNT nu mai dispune de principalul instrument pentru echilibrarea sistemului, si anume redistribuirea cantitatilor de gaze naturale din consumul acestora catre sectorul rezidential.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UE urmează să importe subtanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
UE urmează să importe subtanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat...
#gaze naturale, #aprovizonare gaze naturale, #agentic economici, #mecma , #Gaze naturale