Bulgaria ar putea castiga anual 410 milioane de dolari din exploatarea gazelor

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 16:05
1880 citiri
Bulgaria ar putea castiga anual 410 milioane de dolari din exploatarea gazelor

Marea Neagra ar putea detine zacaminte de 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Resursele de gaze naturale se gasesc in blocul "Khan Asparuh", aflat in zona economica exclusiva a Bulgariei din Marea Neagra, conform estimarilor expertilor.

Daca aceste estimari vor fi confirmate, Marea Neagra ar putea deveni noul Golf Persic.

Guvernul bulgar a aprobat miercuri emiterea unei autorizatii care va permite grupului petrolier francez Total SA sa efectueze prospectiuni asupra unui bloc situat pe platoul continental si in zona economica exclusiva a Bulgariei din Marea Neagra, informeaza Agerpres.

Daca vor fi descoperite zacaminte de gaze sau petrol, compania franceza va putea sa solicite concesionarea blocului in coformitate cu legislatia bulgara.

Extragerea anuala a trei miliarde de metri cubi de gaze naturale din blocul "Khan Asparuh" va aduce venituri de circa 410 milioane de dolari pe an statului bulgar, daca pretul se pastreaza la nivelul actual de 470 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Daca pretul gazelor naturale scade cu 25% - 40%, statul bulgar va incasa 270 milioane de dolari, sustine ministrul economiei si energiei Delian Dobrev.

In primul caz, Bulgaria va castiga peste 12 miliarde de dolari, iar in cel de-al doilea, peste noua miliarde de dolari pe perioada de 30 de ani pentru care blocul va fi concesionat grupului petrolier francez Total SA.

Daca datele preliminare se vor confirma, timp de 30 de ani Bulgaria va putea folosi doar gaze naturale autohtone, noteaza ziarul.

Blocul "Khan Asparuh" are o suprafata totala de peste 14.000 kilometri si se afla la o distanta de 15 kilometri de depozitul de gaze naturale descoperit in luna februarie a acestui an in zona romana din Marea Neagra. Blocul bulgaresc are caracteristici similare cu cel din Romania, iar autoritatile de la Sofia si-au exprimat deja speranta ca si acolo sa fie descoperite zacaminte de gaze naturale.

In prezent grupul rus Gazprom furnizeaza 85% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei. Pana in 2010, Bulgaria era dependenta in intregime de grupul rus, insa in urma cu doi ani Melrose a demarat productia la zacamintele Galata, Kaliakra si Kavarna din Marea Neagra.

In luna aprilie, grupul rus Rosneft si compania italiana ENI au semnat miercuri, la Moscova, in prezenta premierului Vladimir Putin, un acord privind exploatarea zacamintelor de gaz si de petrol din Marea Barent si din Marea Neagra.

Rosneft - ENI: Acord pentru exploatarea zacamintelor de gaz din Marea Neagra

Volumul total al investitiilor Rosneft si ENI pentru exploatarea zacamintelor de pe platformele Marii Negre si Marii Barent va atinge 100-125 de miliarde de dolari.

Tot in luna aprilie, Ucraina anunta ca intentioneaza sa tripleze productia de gaz extras din Marea Neagra, de la 1,1 miliarde de metri cubi pe an, la trei miliarde de metri cubi.

Ucraina vrea sa tripleze productia de gaz extras din Marea Neagra

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#zacaminte gaz Marea Neagra, #Bulgaria gaze Marea Neagra , #Gaze naturale