Bursa Romana de Marfuri: Detinem singura platforma de tranzactionare a gazelor naturale

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 15:47
1966 citiri
Bursa Romana de Marfuri: Detinem singura platforma de tranzactionare a gazelor naturale

Bursa Romana de Marfuri detine singura platforma din Romania pentru gaze naturale, iar acest lucru trebuie recunoscut de autoritati prin Ordinul de adoptare a Regulamentului de tranzactionare, care se afla in prezent in dezbatere publica.

"Detinem un sistem de ultima generatie pentru tranzactionarea gazelor. Acesta este complet digitalizat si dotat cu un sistem de securitate performant. Fiind o platforma de tip 'order driven', aceasta asigura conditii de maxima transparenta pentru tranzactii, atat in cadrul pietei spot, cat si pentru tranzactiile de tip forward si OTC.

Acest tip de sistem este deja testat pe pietele pentru produse petroliere, energie electrica, pentru valorificarea deseurilor sau pentru certificatele de dioxid de carbon. Bursa Romana de Marfuri este, in prezent, singura institutie din Romania care detine expertiza si infrastructura pentru a tranzactiona gazele naturale. Trebuie stiut ca tranzactiile realizate pe platformele Bursei se supun in intregime regulilor pietei si nu afecteaza financiar contribuabilul, nefiind sustinute de fonduri din bugetul de stat," a afirmat Septimiu Stoica, presedintele BRM.

Acesta a precizat ca aprobarea legislatiei secundare privind tranzactionarea gazelor naturale constituie o oportunitate de a crea un cadru transparent si concurential.

"Avem convingerea ca autoritatile vor actiona in sensul evitarii unor monopoluri artificiale si ineficiente, recunoscand realitatile din piata si permitand traderilor sa interactioneze in mod optim, fara a genera distorsiuni ale preturilor sau suspiciuni de practici netransparente. In acest sens, dorim sa aducem doua precizari fata de textul Ordinului ANRE pentru aprobarea Regulamentului privind tranzactiile pe piata concurentiala a gazelor naturale, aflat in prezent in dezbatere publica.

In textul acestuia se arata, la Art. 7, ca gazele naturale vor fi tranzactionate doar prin intermediul licitatiilor publice, pana la aparitia unei platforme de tranzactionare. Or, aceasta platforma exista deja, ea fiind detinuta de BRM, iar Ordinul trebuie sa tina cont de aceasta realitate. In opinia noastra, ANRE ar trebui sa evite solutii intermediare precum licitatiile cu oferte in plic inchis, acestea fiind practici eminamente netransparente si dirijabile. O solutie imediata si la indemana autoritatilor o constituie utilizarea platformei BRM pentru tranzactionarea gazelor naturale," sustine presedintele BRM.

Fondata in 1992, Bursa Romana de Marfuri (BRM) este o societate comerciala care are drept misiune asigurarea tranzactiilor pentru toate marfurile fungibile, conform prevederilor Legii 357/2005.

#gaze naturale platforma tranzactionare, #Romania tranzactii gaze naturale, #bursa marfuri Romania , #Gaze naturale