Cheltuielile pentru fitness si masini second-hand, incluse in cosul de consum al romanilor

Marti, 12 Februarie 2008, ora 14:11
1573 citiri
Cheltuielile pentru fitness si masini second-hand, incluse in cosul de consum al romanilor

Institutul National de Statistica a introdus in cosul de consum dupa care se calculeatza inflatia noi sortimente de bunuri si servicii, cum ar fi cheltuielile pentru gimnastica de intretinere sau autoturismele second hand, a declarat presedintele institutiei, Virgil Voineagu.

Modificarile au survenit deoarece INS calculeaza inflatia in acest an pe baza unei anchete a bugetelor de consum ale gospodariilor din 2006, asa cum ponderile in cosul de consum dupa care s-a calculat inflatia din 2007 au fost cele din bugetele din 2005, a explicat Voineagu.

Astfel, ca urmare a modificarii preferintelor de consum ale populatiei, INS a introdus - in afara de serviciile mentionate - noi produse si servicii in cosul de consum, precum aparatele de aer conditionat, ingrijirea la domiciliu a persoanelor sau echipamentele IT.

"Am tinut cont de adaptarea numarului sortimetelor semnificative la modificarea ponderilor", a spus Voineagu, care a tinut sa mentioneze ca "structura IPC (indicele preturilor de consum) cuprinde, fara exceptie, toate categoriile populatiei".

Datele privind inflatia pe luna ianuarie au fost influentate si de modificarea ponderilor componentelor cosului de consum, in sensul micsorarii cotei alimentelor cu 1,42 puncte procentuale la 37,5% si majorarii ponderilor marfurilor nealimentare - la 44,7% - si a serviciilor la 17,8%.

Pentru acest an, odata cu micsorarea ponderii alimentelor in cosul de consum, a scazut ponderea painii cu 0,7 puncte procentuale, la 5,83% din consumul mediu al romanilor, dar si a carnii de porc sau legumelor, in timp ce ponderea pestelui in cheltuielile de consum a crescut.

Au crescut,in schimb, ponderea cheltuielilor romanilor pe citrice sau zahar. Dintre marfurile nealimentare, au crescut in consumul romanilor cheltuielile pentru gaze naturale, autoturisme, medicamente si tutun.

Modificarea ponderilor nu ar fi, potrivit oficialilor INS, semnificative, deoarece daca se calcula inflatia lunara din decembrie 2007 dupa noile ponderi, diferenta ar fi fost foarte mica.

Statistica a sesizat, intre altele, si cresterea consumului de bere al romanilor, care are o pondere de 0,78% in cosul de consum al populatiei in acest an.

BloombizA 

(Sursa: NewsIn)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.