Constructia gazoductului Iasi-Ungheni trebuie sa inceapa in 2012

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 16:51
1159 citiri
Constructia gazoductului Iasi-Ungheni trebuie sa inceapa in 2012

Constructia gazoductului Iasi-Ungheni - pentru care deja au fost identificate surse de finantare - trebuie sa demareze in 2012, pentru a diversifica, prin Romania, sursele de aprovizionare energetica a R. Moldova si conectarea ei la reteaua UE.

Intr-un interviu pentru agentia Info-Prim Neo, ambasadorul roman la Chisinau, Marius Lazurca, a vorbit despre cele mai importante proiecte bilaterale din perioada urmatoare si a spus ca 2012 trebuie sa se produca rezultate convingatoare in privinta proiectelor comune strategice.

In ceea ce priveste cele mai importante proiecte, acestea sunt cele care isi propun sa consolideze statutul energetic al Republicii Moldova sau sa apropie Republica Moldova de un grad sporit de securitate energetica.

"Pentru aceasta este nevoie de diversificarea surselor de aprovizionare energetica si de conectarea Republicii Moldova la retelele de distributie europene. Acest lucru se va face prin Romania, fiindca este statul membru UE vecin al Republicii Moldova. Iata de ce pentru noi este important ca in 2012 sa porneasca constructia gazoductului Iasi-Ungheni pentru care deja au fost identificate surse de finantare, o parte nationale, o parte europene", a declarat ambasadorul.

"Iata de ce ne dorim ca liniile de inalta tensiune sa fie realizate sau sa se faca progrese considerabile in aceasta privinta. Tot acest proces va conduce la cresterea autonomiei energetice, a securitatii energetice a Republica Moldova", a mai adaugat acesta.

In prezent, R. Moldova este dependenta de gazul importat din Federatia Rusa de la concernul Gazprom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#constructie gazoduct, #gazoduct Romania Moldova, #gazoduct Iasi Ungheni , #Gaze naturale