Constructorul conductei Iasi-Ungheni promite va termina la timp lucrarile

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 16:50
1764 citiri
Constructorul conductei Iasi-Ungheni promite va termina la timp lucrarile

Consortiul care construieste conducta de gaze Iasi-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile HABAU PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet si IPM-Partners (Romania), sustine ca va respecta termenul contractual pentru executia "firului principal" al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013.

"Lucrarile de sudare la firul principal al conductei sunt prevazute sa inceapa in 2 octombrie 2013, data la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotarare de guvern. Pana la data enuntata, se vor realiza lucrari de sudare a conductelor in organizarile de santier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru executia firului principal al conductei si toate activitatile si actiunile realizate si prezentatate sunt de natura a sustine acest termen si angajamentul executantului", se arata intr-un comunicat transmis de consortiu.

Consortiul considera "injuste" comentariile si reportajele de presa privind stagnarea lucrarilor.

Contractul pentru constructia tevii de gaz a fost semnat in 21 august intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si firmele membre ale consortiului.

ANRM a transmis, vineri, un comunicat in care arata ca pana la 20 decembrie 2013 urmeaza sa fie finalizat firul principal al conductei, asa cum s-a angajat constructorul. Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul Romaniei.

Potrivit ANRM, activitatile de expropriere au fost aprobate in 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisa pana in 2 octombrie. Contractul pentru executia lucrarilor pe teritoriul Romaniei a fost semnat in 21 august.

"In perioada 23 septembrie-2 octombrie asociatia (consortiul) va demara lucrarile de constructii-montaj pe terenuri libere de acces in lungime totala de 3,5 kilometri", se arata in comunicatul ANRM.

Cele trei firme arata ca "o mica parte a materialului tubular" a fost disponibila in stocuri la inceperea proiectului, iar partea principala de teava va fi livrata in intervalul 23-28 septembrie.

"In prezent, in Portul Constanta sunt 6.000 metri de teava izolata, care, dupa operatiunile vamale, incepand cu 23 septembrie urmeaza sa fie transportate pe cale rutiera spre santierele din zona Iasi. Tot pe cale rutiera, in perioada 25-28 septembrie, vor sosi in santier inca 6.500 metri de teava izolata", precizeaza ANRM in comunicat.

Proiectul de constructie a conductei de gaz are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezinta contributia financiara a Uniunii Europene.

"Inspectia" lui Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, prezent la santierul conductei Iasi-Ungheni, ca "poti face spectacol" cu mineri la Rosia Montana, dar nu si pe santierul gazoductului Iasi-Ungheni, si ca ii pare rau ca "Ponta si Leanca au fost la un spectacol public", referindu-se la prezenta acestora la ceremonia de inaugurare a gazoductului.

"Poti sa faci spectacol de sunet si lumini la Rosia Montana, sa bagi niste mineri in galerie turistica si sa-i scoti si rezolvi problema. Aici nu e turism, e geopolitica. Se uita o Europa intreaga la noi sa vada daca suntem seriosi sau nu. La Bruxelles se stie ca a inceput lucrarea si ca din decembrie Moldova va fi in siguranta. Nimeni nu pune problema ca trebuie sa ne sacrificam noi si sa dam gaze Republicii Moldova. Romania este interconectata cu Ungaria, putem aduce gaze si din Norvegia, de oriunde, pe care le-ar plati moldovenii. Sa-i dam drumul odata. Voi veni pe santier cand incepem sa sapam", a declarat Basescu.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, in 27 august, in Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iasi-Ungheni, alaturi de premierul moldovean, Iurie Leanca, si comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Traian Basescu a inspectat, vineri, santierul gazoductului din localitatea ieseana Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic, iar cu putin timp inainte de sosirea presedintelui in zona ajunsese si seful de santier, reprezentant al Transgaz. Basescu a mai spus ca va reveni pe santier pentru a se asigura ca lucrarile vor fi gata la timp.

#gazoduct Iasi Ungheni, #finalizare lucrari Iasi Ungheni, #conducta gaze Romania Moldova , #Gaze naturale