Contractul de tranzit al gazelor rusesti in Romania a fost prelungit

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 14:10
1427 citiri
Contractul de tranzit al gazelor rusesti in Romania a fost prelungit

Contractul de tranzit al gazelor rusesti pe teritoriul Romaniei a fost prelungit cu un an, pana la finele lui 2012, a declarat, joi, seful directiei de strategie si management corporativ din Transgaz Medias (TGN), Elisabeta Ghidiu.

Ghidiu nu a precizat cand a fost semnat noul acord.

Negocierile dintre Romania si Rusia pe aceasta tema au fost cerute de Comisia Europeana.

Gazele naturale rusesti, furnizate de Gazprom, tranziteaza Romaniei de aproape 40 de ani. Acestea intra in Romania pe la Isaccea (judetul Tulcea) si ies din tara prin localitatea Negru Voda (Constanta) spre Bulgaria si alte tari de pe culoarul balcanic.

Sistemul national de transport al gazelor este administrat de compania de stat Transgaz, controlata in proportie de 73,5% de Ministerul Economiei. Transgaz gestioneaza, totodata, si conductele prin care se tranziteaza gazul rusesc catre tarile din Balcani.

Oficialii Gazprom si cei ai Ministerului Economiei au discutat, incepand cu anul trecut, posibilitatea renegocierii, in vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin Romania a gazelor naturale catre tarile din Balcani, precum si posibilitatea extinderii colaborarii cu Gazprom in zona productiei de energie electrica.

#transgaz, #tranzit gaze Rusia Romania , #Gaze naturale