Contractul dintre ANRM si Sterling se poate rezilia doar in conditiile din actul aditional 11/2008

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 15:23
1888 citiri
Contractul dintre ANRM si Sterling se poate rezilia doar in conditiile din actul aditional 11/2008

Contractul dintre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si firma canadiana Sterling Resources ar putea fi reziliat doar in conditiile prevazute in actul aditional nr. 11/2008 al contractului initial semnat in 1992, a declarat, miercuri, pentru NewsIn presedintele ANRM Gelu Maracineanu.

Astfel, ANRM poate rezilia contractul de concesiune daca Sterling Resources "continua sistarea operatiunilor petroliere pe o perioada mai mare de 60 de zile, fara acordul agentiei", sau daca "nu respecta prevederile studiilor tehnico-economice de exploatare", ori in conditiile in care "nu isi indeplineste din vina proprie, obligatiile asumate cu privire la termenul de incepere a operatiunilor petroliere", potrivit actului aditional nr. 11 al contractului de concesiune pentru explorare si impartire a productiei, pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia.

De asemenea, ANRM poate rezilia contractul in cazul in care Sterling Resources furnizeaza, cu buna stiinta, agentiei date si informatii false cu privire la operatiunile petroliere sau incalca acele clauze de confidentialitate prevazute in acordul de concesiune, sau daca "Sterling Resources nu achita in termen de sase luni de la data scadenta redeventa petroliera datorata statului", ori daca Sterling Resources "nu realizeaza volumul minim de lucrari prevazute in Acord pentru o perioada data si expirata".

Totodata, ANRM poate rezilia contractul de concesiune cu Sterling Resources daca aceasta companie executa operatiuni petroliere fara autorizatiile prevazute de lege sau daca i s-a retras acordul si/sau autorizatia privind protectia mediului si/sau cea de protectie a muncii.

Contractul pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrele XIII Pelican si XV Midia, intre ANRM si Sterling Resources Ltd., are o durata de 30 ani, calculati din 1992, si va expira in 2027 (tinand cont de ani in care a fost blocat), dar are dreptul de prelungire de pana la 15 ani, potrivit fostului preedinte al ANRM, Bogdan Gabudeanu.

Titeiul si gazele naturale extrase din fiecare zacamant comercial vor fi masurate dupa iesirea din statiile de separare si tratare.

Sterling Resources este obligata sa plateasca la bugetul statului roman redevente petroliere pentru titei si pentru gaze, intre 3,5% si 13,5%, reprezentand o cota procentuala din valoarea productiei brute extrase, pentru operatiunile petroliere de exploatare a zacamintelor de titei si respectiv de gaze, in functie de cantitatea extrasa.

ANRM a publicat, marti, pe portalul institutiei atat Contractul de explorare si impartire a productiei intre Rompetrol si Enterprise Oil, Exploration Limited si Canadianoxy (din 1992). Actele aditionale la acest contract initial de explorare si impartire a productiei, pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, fusese publicate anterior.

 

#anrm, # sterling, # contract, # reziliere, # conditii , #Gaze naturale