Corlatean a solicitat Mosovei negocieri directe, fara intermediari, pe exportul de gaze

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 08:40
1227 citiri
Corlatean a solicitat Mosovei negocieri directe, fara intermediari, pe exportul de gaze

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca a ridicat subiectul unor negocieri directe, fara intermediari, cu partenerii rusi privind exportul de gaze in Romania, in vederea obtinerii unui tarif mai bun, cu ocazia vizitei oficiale de la Moscova.

"Am ridicat tema unor discutii directe, unor negocieri directe cu partenerii rusi, fara intermediari, atunci cand vorbim de contractul de export de gaze in Romania. Si acest lucru evident ca vizeaza pretul", a afirmat Corlatean.

El a avut intalniri la Moscova cu omologul Serghei Lavrov, dar si cu copresedintele partii ruse in Comisia Mixta Interguvernamentala de colaborare economica si tehnico-stiintifica si presedintii Comitetelor pentru Afaceri Externe din Duma de Stat si Consiliul Federatiei.

Ministrul roman a mentionat ca reluarea dialogului politico-diplomatic de nivel inalt Moscova-Bucuresti era necesara si din punctul de vedere al fixarii "unei agende economice solide din care ambele parti sa aiba de castigat", in conditiile in care din schimburile comerciale de 4,4 miliarde dolari inregistrate in 2012, exporturile Romaniei au fost de numai 1,3 miliarde.

"Trebuie sa echilibram aceasta balanta, iar companiile romanesti sa aiba o prezenta tot mai solida si profitabila pe piata Federatiei Ruse", a mai afirmat ministrul Corlatean.

Romania si-a asigurat in 2012 aproape un sfert din consumul intern de gaze prin importuri din sursa Gazprom, la preturi de aproape trei ori mai mari fata de gazele extrase intern, in conditiile in care contractele nu sunt incheiate direct, ci prin intermediul unor firme intermediare agreate de compania rusa.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, declara la inceputul anului ca Romania ar putea negocia in acest an o reducere a pretului platit la importul de gaze rusesti.

#import gaze romania, #export gaze Rusia, #relatii economice Romania Rusia, #vizita Titus Corlatean Moscova , #Gaze naturale