Cresterea pretului la gaze va transforma Romania din producator, in consumator

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 15:50
2000 citiri
Cresterea pretului la gaze va transforma Romania din producator, in consumator

Romania urmeaza sa devina, pe fondul cresterii pretului la gaze naturale, o tara consumatoare a acestei resurse, dupa ce pana acum a fost o tara producatoare, a anuntat Vasile Turcu, presedintele Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM).

Acesta considera si ca foarte multe din sectoarele economice in care gazele naturale se utilizeaza intens, se vor prabusi in perioada urmatoare.

"Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana ne-a prins nepregatiti, iar din punctul meu de vedere politicienii sunt principalii vinovati pentru acest lucru. Majorarea pretului gazelor naturale, anuntata pentru perioada urmatoare, ne va transforma din producatori, in consumatori, foarte multe sectoare de activitate riscand sa se prabuseasca din acest motiv. Ca urmare, ne asteptam la un somaj ridicat la nivelul tuturor companiilor care se bazeaza pe un consum ridicat de gaze naturale. Speram ca dupa alegeri sa putem sta la masa discutiilor cu membrii noului Executiv, pentru a vedea ce sectoare de activitate vor beneficia de sustinere pe termen scurt, mediu si lung", a declarat Vasile Turcu.

Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a prezentat calendarul liberalizarii pretului la gaze naturale, sustinand ca institutia pe care o reprezinta are in centrul preocuparilor sale consumatorul final, deoarece acesta nu poate interveni in structura pretului de cost.

"Conform calendarului stabilit pentru liberalizarea pietei gazelor naturale, pretul va creste de la 1 decembrie 2012 pentru consumatorii industriali, si de la 1 iulie 2013 pentru consumatorii casnici", a precizat oficialul ANRE.

Potrivit Legii energiei electrice si a gazelor naturale, aprobata in 10 iulie 2012, termenele finale pentru furnizarea de energie electrica in regim reglementat se realizeaza pana la 31 decembrie 2013 pentru clientii non-casnici, respectiv pana la data de 31 decembrie 2017 pentru clientii casnici.

Pentru piata gazelor naturale, calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate pentru clientii finali incepe de la 1 decembrie 2012 pentru clientii non-casnici si de la 1 iulie 2013 pentru clientii casnici.

Furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru se efectueaza pana la 31 decembrie 2014 pentru clientii non-casnici, cu exceptia cazului in care la aceasta data se constata existenta unei diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pietei.

In aceasta situatie, termenul se poate prelungi pana la 31 decembrie 2015. Pentru clientii casnici, furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru va avea loc pana la 31 decembrie 2018.

#majorare pret gaze, #pret gaze naturale, #crestere preturi gaze, #consum gaze Romania, #productie gaze Romania , #Gaze naturale