Croatia vrea sa se implice in proiectul South Stream

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 18:10
1144 citiri
Croatia vrea sa se implice in proiectul South Stream

Croatia vrea sa se asocieze la proiectul de gazoduct rus South Stream, ca tara de tranzit, a anuntat seful diplomatiei croate, Vesna Pusici, in cursul unei discutii avute cu omologul rus Serghei Lavrov in marja Adunarii Generale a ONU.

Documentele oficiale din cadrul proiectului South Stream arata ca statul croat ar putea gazdui o ramura a gazoductului.

Oficialii croati raspund astfel unor zvonuri potrivit carora Gazprom ar fi intresata sa construiasca conducta de gaze prin Croatia.

In urma cu cateva luni, presa rusa si cea croata au anuntat ca, in urma unor divergente cu partenerii unguri, Gazprom analizeaza posibilitatea de a ocoli Ungaria si de a construi conducta principala via Croatia.

"Rusia nu a luat inca o decizie daca gazoductul va traversa teritoriul ungar sau pe al nostru. Vrem sa gazduim tronsonul principal al South Stream, nu o derivatie a sa", a spus Pusici.

Potrivit ministrului, clauzele unui eventual contract cu Gazprom nu sunt definite inca.

Croatia, care va adera la UE pe 1 ianuarie 2013, intentioneaza sa urmeze exemplul altor tari asociate proiectului South Stream, adica sa astepte ca UE si Rusia sa conceapa un contract standard pentru proiect, pe care sa il semneze apoi toate statele membre.

#conducta South Stream, #conducta gaze Gazprom Croatia, #Croatia tara tranzit South Stream , #Gaze naturale