Cum ar putea fi influentat pretul gazelor in Europa, de instabilitatea din Ucraina

Luni, 24 Februarie 2014, ora 16:39
2092 citiri
Cum ar putea fi influentat pretul gazelor in Europa, de instabilitatea din Ucraina

Eventuale perturbari in livrarea gazelor catre Europa prin Ucraina, principala ruta de tranzit din Rusia catre clientii europeni, nu vor conduce probabil la cresterea preturilor in regiune, aflate la minimul a 20 de luni, considera banca germana Commerzbank.

"Daca evenimentele de acum ar fi avut loc in urma cu patru ani, preturile ar fi urcat semnificativ in Europa. Orice presiune de crestere a preturilor este anulata in prezent, intrucat oferta de gaze de pe piata europeana este foarte mare", a declarat Nick Campbell, analist la firma britanica Inspired Energy.

In 2009, preturile au crescut puternic in urma opririi livrarilor de gaze rusesti prin Ucraina, in contextul unei dispute legate de preturi si tarifele de tranzit.

Nu mai este insa cazul. Cotatia gazelor naturale in Olanda, cel mai mare hub de tranzactionare din Europa continentala, a scazut luni pentru a cincea sedinta consecutiv, la cel mai redus nivel incepand din iunie 2012, potrivit calculelor Bloomberg, bazate pe date de la brokeri.

Rezervele inmagazinate de gaze naturale ale Europei ar putea acoperi necesarul de consum pentru o perioada chiar si dupa incheierea iernii, in eventualitatea unei perturbari a aprovizionarii cu gaze rusesti, considerata insa putin probabila, a declarat seful diviziei de cercetare pentru materii prime a Commerzbank, Eugen Weinberg.

Preturile gazelor naturale pe piata europeana au intrat pe un trend de scadere in februarie, intrucat vremea mai putin rece decat in mod normal a redus cererea si a lasat depozitele de gaze naturale cu volume inmagazinate peste nivelul obisnuit.

"Nu exista niciun motiv ca guvernul rus sa opreasca livrarile prin Ucraina acum, intrucat nu a fost format inca guvernul. Rusia ar putea lucra bine si cu Iulia Timosenko", a spus Weinberg.

Parlamentul ucrainean lucreaza la formarea unui guvern de coalitie dupa indepartarea de la putere a presedintelui Viktor Ianukovici. SUA si UE au promis sa sustina noul guvern. Autoritatile ucrainene au anuntat ca tara are nevoie de un sprijin financiar de 35 de miliarde de dolari pentru a evita intrarea in incetare de plati.

Gazele naturale cu livrare in luna martie au scazut cu 2% pe piata Title Transfer Facility din Olanda, la 23,07 euro pe MWh, potrivit datelor obtinute de Bloomberg de la brokeri. Contractul cu livrare in martie este in scadere cu 21% fata de inceputul lunii decembrie.

Gazprom a anuntat la inceputul lunii februarie ca Ucraina datoreaza 2,63 miliarde de dolari pentru gazele primite anul trecut si 658 milioane de dolari pentru livrarile din ianuarie. Fostul presedinte Ianukovici a negociat in decembrie cu Rusia un acord de finantare de 15 miliarde de dolari, precum si reducerea cu o treime a pretului la gaze naturale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret gaze europa, #instabilitate Ucraina, #livrare gaze Europa , #Gaze naturale