Deputatii au interzis exportul de gaze. Vezi cine are de suferit

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 15:19
1406 citiri
Deputatii au interzis exportul de gaze. Vezi cine are de suferit

Exportul de gaze din Romania a fost interzis, pana la diversificarea surselor de import de gaze, conform unei decizii adoptate astazi de deputati.

Proiectul de lege adoptat joi de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, prevede interzicerea exportului de gaze in vederea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale si a valorificarii productiei interne de gaz, pana la diversificarea surselor de alimentare din import, informeaza ziarul Adevarul.

Decizia deputatilor afecteaza puternic intentiile companiei Petrom de a exporta gazele ieftine din Romania, cu un pret de trei ori sub cele de pe pietele internationale.

De asemenea, Petrom se afla in imposibilitate fizica de a exporta gaze, avand in vedere ca singura conducta spre Occident e folosita doar pentru a aduce gaze din Ungaria in Romania.

Cealalta metoda prin care Petrom ar fi putut exporta gazele, ar fi fost prin swapuri cu companii din tarile vestice, insa o astfel de actiune era interzisa printr-un ordin comun al Ministerului Economiei, ANRE si ANRM, care stipula ca gazele extrase de pe teritoriul Romaniei trebuie indreptate spre consumul intern.

Desi Petrom a contestat acest ordin in instanta in mai multe randuri, nu a avut castig de cauza.

Exportul de gaze ar duce la o triplare a pretului gazului pe piata din Romania

In plus, decizia de joi a deputatilor vine in contextul in care guvernul Romaniei s-a angajat fata de FMI sa elimine restrictiile privind exportul de gaze.

Iulian Iancu, initiatorul propunerii legislative a declarat ca exportul de gaze trebuie sa fie interzis pana ce nu se finalizeaza proiecte precum Nabucco si Agri, iar Romania poate aduce gaze si din alte parti decat din Rusia.

De cealalta parte, Mariana Gheorghe, director executiv al companiei Petrom sustine ca exportul de gaze contribuie la cresterea economica a Romaniei prin imbunatatirea balantei comerciale.

In ceea ce priveste piata romaneasca, in conditiile in care Petrom, care produce peste 50% din gazele interne, ar incepe sa le exporte, acestea ar fi inlocuite cu gaze de import, la pret triplu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#export gaze, #Petrom export gaze, #Parlament export gaze , #Gaze naturale