Electricitatea, benzina cu plumb si gazele, mai scumpe de la 1 ianuarie dupa

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 08:44
1159 citiri

Preturile la energie electrica, benzina cu plumb, pacura si gazele naturale utilizate drept combustibil pentru motor vor creste de la 1 ianuarie 2007, cand intra in vigoare noi niveluri ale accizelor.

Accizele pentru electricitate vor fi majorate, de la 1 ianuarie, cu peste 30%, iar in cazul benzinei cu plumb taxa va creste cu 6,6%, potrivit prevederilor Codului Fiscal referitoare la accizele armonizate.

In cazul electricitatii utilizate in scop comercial, acciza va urca de la 0,19 euro/MWh, la 0,26 euro/MWh (36,8%), iar taxa pentru electricitatea destinata sectorului necomercial, inclusiv populatiei, va urca cu 33,3%, de la 0,39 euro/MWh, la 0,52 euro/MWh.

La benzina cu plumb, accizele vor fi majorate de la 513 euro/tona (395,01 euro/1.000 litri) la 547 euro/tona (421,19 euro/1.000 litri), nivel care va ramane constant pana in 2010. Acciza pentru pacura va urca de la 9,5 euro/1.000 kilograme la 13 euro/1.000 kilograme.

In cazul benzinei fara plumb si motorinei, acciza va ramane anul viitor la nivelul actual, de 327,29 euro/1.000 litri, si, respectiv, 259,91 euro/1.000 de litri. Totodata, accizele la gaze petroliere lichefiate si petrol lampant nu se vor mai modifica pana in 2010.

De la 1 ianuarie vor fi accizate si gazele naturale utilizate drept combustibil pentru incalzire (0,17 euro/gigajoule), precum si carbunele si cocsul. Carbunele si cocsul folosite in scopuri comerciale vor fi accizate cu 0,15 euro/gigajoule, nivelul fiind dublu (0,30 euro/gigajoule) in cazul utilizarii in scopuri necomerciale.

Pentru gazele naturale utilizate drept combustibil pentru motor acciza va fi majorata de la 2 euro/gigajoule la 2,6 euro/gigajoule. Acciza va deveni exigibila la momentul livrarii gazelor naturale, de catre persoanele fizice autorizate, direct catre consumatorii finali.

Benzenul, toluenul, xilenii si alte amestecuri de hidrocarburi aromatice, taxate cu 469,89 euro/tona, nu se mai regasesc din 2007 in lista produselor accizate.

Pentru primul semestru al anului 2007, structura accizei la tigarete va ramane la 16,28 euro/1.000 tigarete la care se adauga 29% aplicat la pretul maxim de vanzare cu amanuntul declarat.

Pentru tigari si tigari de foi, acciza va fi mentinuta la 34,5 euro/1.000 de bucati, urmand sa creasca de la 1 iulie 2007 la 41,5 euro, iar in cazul tutunului destinat rularii in tigarete si a altor tutunuri de fumat, taxa de 46 euro/kilogram va fi majorata la 1 iulie la 55 euro/kilogram.

Modificarile Codului Fiscal, aplicabile de la inceputul anului viitor, prevad ca ministrul Finantelor Publice va stabili, semestrial, nivelul accizei minime in functie de evolutia accizei aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.

Cota aplicata pentru calcularea accizei minime va reprezenta 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.

In prezent, acciza platita pentru produsele din tutun se calculeaza avand in vedere un nivel minim stabilit in functie de evolutia accizei aferente tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, astfel incat nivelul accizei minime sa reprezinte 90% din aceasta.

La inceputul anului viitor, nivelul accizei pentru alcool etilic se mentine la 750 euro/hectolitru alcool pur, pana in 2010, ca si acciza pentru bere, stabilita la 0,748 de euro pe hectrolitru/grad Plato.

Pentru bauturile alcoolice, tigaretele, tigarile si tigarile de foi, se calculeaza si o cota de 1%, datorata Agentiei Nationale pentru Sport, procent care se aplica asupra valorii accizelor diminuata cu valoarea contributiei pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate.

Pentru berea produsa de producatorii independenti, care au o capacitate de productie anuala care nu depaseste 200.000 de hectolitri acciza se va mentine la 0,43 euro/hectolitru/grad Plato. Accizele la vinuri, alte bauturi fermentate si produse intermediare vor fi mentinute la nivelul actual, pana in 2010.

Accizele pentru produsele din tutun si bauturile alcoolice cumparate din UE de catre persoane fizice din Romania vor fi incasate in tara de achizitie sau cea de consum, in functie de cantitatile procurate.

Produsele cumparate in limita anumitor cantitati sunt considerate pentru nevoi proprii, iar accizele sunt datorate in statul membru in care au fost achizitionate.

Se considera achizitionate pentru nevoi proprii urmatoarele limite cantitative: tigarete - 800 de bucati; tigari - 400 de bucati; tigari de foi - 200 de bucati; tutun de fumat - 1 kilogram; bauturi spirtoase - 10 litri; produse intermediare - 20 de litri; vinuri si bauturi fermentate - 90 litri, bere - 10 litri.

Daca sunt depasite aceste cantitati, achizitia este considerata in scopuri comerciale si in acest caz acciza se datoreaza in statul membru unde se consuma produsele.

In domeniul accizelor, exista o serie de calendare pentru cresterea anuala pana la nivelul minim impus de directivele europene, nivel care - pentru produsele pentru care nu s-au obtinut perioade de tranzitie - trebuie atins pana la 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Romania a obtinut perioade de tranzitie pentru o serie de produse supuse accizelor armonizate, cum ar fi benzina fara plumb, motorina, pacura, electricitate si tigarete, situatie care atrage modificarea periodica a nivelului accizelor.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)