EXCLUSIV. Date din raportul care prezinta Romania ca un "El Dorado" energetic

Luni, 27 Mai 2013, ora 04:26
6286 citiri
EXCLUSIV. Date din raportul care prezinta Romania ca un "El Dorado" energetic

Gazele de sist si zacamantul din platforma continentala a Marii Negre ar putea suplini importurile de gaze ale Romaniei in 2025, chiar si in conditiile in care resursele interne sunt in scadere. Economiile facute prin eliminarea importurilor, dar si veniturile generate de exploatarea noilor zacaminte ar aduce la buget cateva miliarde de euro. Business24 prezinta, in exclusivitate, cateva concluzii ale celui mai recent studiu in domeniu, care va fi lansat joi, 30 mai.

Mai exact, este vorba despre "Raportul asupra potentialului argilelor gazeifere si a situatiei explorarii pentru gazele naturale din argile gazeifere in Romania, intr-un context european/international", realizat de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei.

In momentul de fata, consumul intern de gaze se ridica la circa 14 miliarde mc. Din aceasta catitate, importam 4 miliarde de mc, care ne costa aproximativ 2 miliarde de dolari in fiecare an, adica 1,5% din PIB.

Pe de alta parte, studii americane in domeniul gazelor de sist estimeaza ca tara noastra ar dispune de resurse de cateva sute de miliarde de mc. La aceasta cantitate se adauga si zacamantul descoperit recent in platforma continentala a Marii Negre, estimat la maximum 84 de miliarde de mc.

In cazul in care estimarile in privinta zacamintelor de gaze se confirma, iar Romania va incepe exploatarea lor, in anul 2025 nu vom mai fi nevoiti sa importam gaze, chiar si in conditiile in care resursele interne actuale sunt in scadere.

Pretul gazelor ar putea scadea cu pana la 25% in 2030

La economiile de 2 miliarde de dolari, pe care statul le va face prin eliminarea importurilor, se adauga si castigurile din taxe si impozite, substantial mai mari decat redeventele pe care le va obtine statul. Dezvoltarea industriei va presupune crearea a cateva mii de locuri de munca directe. In plus, la fiecare loc de munca direct se adauga inca 3-4 locuri de munca in sectoarele conexe.

Raportul mai indica si faptul ca noile resurse vor pune presiune pe pretul gazelor, care ar putea scadea cu pana la 25% in 2030.

Expertii mai estimeaza ca si in faza de explorare, statul poate castiga sute de milioane de euro, in conditiile in care costurile pentru forarea unui asemena put se ridica la 16-20 de milioane de euro. Chevron a obtinut deja aviz de explorare in Dobrogea.

Daca potentialul de gaze de sist este confirmat, s-ar putea sapa sute de puturi de exploatare, ale caror costuri se ridica la aproape 100 de milioane de euro fiecare.

Raportul mentionat mai sus va fi prezentat joi, 30 mai 2013, la sediul ISPE, Amfiteatrul Acad. Martin Bercovici. Printre organizatori se numara si compania Chevron. Vor lua cuvantul Prof. dr. ing. Niculae Napoleon Antonescu - Rector Onorific UPG, Consilier CNR-CME, Prof. dr. ing. Nicolae Anastasiu - Facultatea de Geologie a Universitatii Bucuresti si Membru Corespondent al

Academiei Romane, Prof. dr. ing. Niculae Napoleon Antonescu - Rector Onorific UPG si Consilier CNR-CME, Prof. dr. ing. Lazar Avram - Director Department Petrol si Gaze UPB, Dr. ing. Alexandru Patruti si Senior Adviser la ROMAQUA GROUP, Conf. univ. dr. ing. Ionut Purica - Consilier CNR-CME, Ing. Mihai Silviu German - Consilier Danubian Energy Consulting.

Tensiune intre guvernul polonez si companiile de exploatare a gazelor de sist

Polonia ar putea frana dezvoltarea industriei gazelor de sist, cu un potential urias in acest stat, dupa ce mai multe investitii au esuat, iar guvernul a transmis semnale ca va impune conditii dure investitorilor straini, inclusiv o taxa de 80% pe profiturile generate.

Dintre cele 39 de proiecte de explorare planificate pentru acest an, pana in luna mai au fost initiate numai doua. In ultimii ani, numeroase companii americane si canadiene s-au inghesuit sa prospecteze dupa gaze de sist in Polonia, unde se estimeaza ca exista cele mai bogate rezerve din Europa. Investitiile se ridica la 4,5 miliarde de euro.

Insa rezultatele dezamagitoare inregistrate la primele puturi de explorare au determinat companiile Exxon Mobil, Talisman si Marathon sa anunte retragerea de pe aceasta piata.

#potential economic gaze de sist, #gaze de sist Romania, #resurse gaze romania , #Gaze naturale