Exploatarea gazelor de sist in Romania: Miza de milioane, franata de balbaieli politice?

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 12:50
3547 citiri
Exploatarea gazelor de sist in Romania: Miza de milioane, franata de balbaieli politice?

Desi in luna mai premierul, abia numit in functie, a instituit un moratoriu privind exploatarea gazelor de sist, Victor Ponta a declarat luni ca ele ar putea fi o solutie pentru a spori independenta energetica a Romaniei.

"Stiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sa ne gandim ca Romania plateste in continuare cel mai mare pret pentru gaz fata de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori de gaze datorita exploatarii gazelor de sist. Sa ne gandim ca noi vorbim in prima faza de explorarea gazelor de sist si nu de exploatarea acestora", a subliniat premierul.

Exploatarea gazelor de sist in Romania printr-o metoda care ridica foarte multe semne de intrebare, este una dintre prioritatile programului de guvernare al USL.

Ponta declara, la finalul lunii decembrie, ca negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor de sist va reprezenta o zona de interes pentru viitorul Guvern, adaugand ca cel care are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist este Gazprom.

Totusi, Victor Ponta nu a fost intotdeauna atat de hotarat in ceea ce priveste extragerea, in aceasta maniera, a gazelor de sist. Partidul Social Democrat (PSD) pe care il conduce Victor Ponta a pledat impotriva exploatarii gazelor de sist.

Guvernul sau de centru-stanga, sosit la putere la inceputul lunii mai, a instituit imediat un moratoriu privind exploatarea de gaz de sist din cauza riscurilor pentru mediu. Practic, guvernul a suspendat toate operatiunile pana in luna decembrie din 2012.

O luna mai tarziu, premierul Ponta a anuntat ca Romania va reanaliza in luna decembrie a acestui an pozitia sa cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Mizele afacerii

Cel mai mare perdant al acestui moratoriu a fost ginatul petrolier Chevron. Compania americana are, in Romania, patru licente de explorare si exploatare in zona Constanta si Vaslui.

Administratia pentru informatii privind energia a SUA (EIA) estimeaza ca Romania, Bulgaria si Ungaria ar putea avea 538 miliarde de metri cubi de gaze de sist, cu putin peste consumul anual al Europei si suficient pentru a acoperi nevoile Romaniei pentru aproape 40 de ani.

Desi reprezentantii Chevron nu au facut cunoscute estimari legate veniturile generate de aceasta resursa, investitiile facute in Romania sugereaza mize importante. La inceputul lui 2011, reprezentantii companiei anuntau o majorare de capital a subsidiarei din Romania cu 10 milioane de dolari.

Probeleme ridicate de modul de exploatare

Spre deosebire de gazele conventionale, gazele de sist sunt extrase din roci situate la adancimi foarte mari. Tehnologia folosita, fractura sau fisurarea hidraulica este o metoda extrem de disputata intrucat implica despicarea artificiala a rocilor.

Sub presiune, 60 de milioane de litri de apa amestecati cu substante chimice sunt injectati la fiecare lovitura in sol. Printre efectele asupra mediului se numara cutremurele si alunecarile de teren, distrugerea florei si faunei, contaminarea apei potabile si a celei subterane, soluri toxice si radioactive.

Dintre substantele folosite la fisurarea hidraulica, 38 sunt clasificate ca fiind extrem de toxice pentru sanatatea umana, alte opt fiind clasificate ca substante cancerigene.

SUA se numara printre statele care au incetat productia de gaze, renuntand in 2010 la explorarile in Marcellus, un camp de exploatare situat pe teritoriul statelor Virginia, New Jersey, Ohio, New York si Pennysilvania. Printre motivele care au determinat incetarea productiei, se numara scurgerile de metan in apa subterana.

In iulie 2011, Franta a devenit prima tara care a interzis fractura hidraulica prin lege, iar in Marea Britanie au fost suspendate toate exploatarile si productia de gaz de sist din cauza a mai mult de 50 de cutremure in Lancashire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ponta declaratii gaze sist, #exploatare gaze sist Romania, #explorare gaze sist Romania, #premier gaze sist Romania , #Gaze naturale