VIDEO. Chevron incepe explorarea gazelor de sist in judetul Vaslui. Cum va arata prima sonda din tara

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 08:22
5875 citiri
VIDEO. Chevron incepe explorarea gazelor de sist in judetul Vaslui. Cum va arata prima sonda din tara
Sonda Chevron de explorare a gazelor de sist

Americanii de la Chevron incep construirea unei sonde de explorare a gazelor de sist la Pungesti, judetul Vaslui, dupa ce au obtinut toate avizele si autorizatiile necesare. Business24 prezinta pas cu pas, etapele primei actiuni de explorare a gazelor de sist din Romania.

Dupa ce Tribunalul Vaslui a decis anularea hotararilor de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist eliberate de 11 consilii locale din Vaslui, compania Chevron a obtinut si ultimul document care statea in calea ridicarii primei sonde de explorare a gazelor de sist din Romania: autorizatia de construire.

Chevron afla in patru luni cat de mare este zacamantul de gaze de la Silistea

Santierul poate fi deschis in orice moment, dupa cum au precizat reprezentantii Consiliului Judetean Vaslui si va fi amplasat la 650 de metri de satul Silistea si la 950 de metri de satul Pungesti, pe suprafata de 20.000 de mp.

Procesul de explorare a gazelor de sist, explicat de Chevron

In prima etapa, care va dura doua luni, constructorii angajati de Chevron vor amenaja platforma de forare. Mai exact, vor nivela terenul si vor ridica un baraj natural din surplusul de pamant, iar apoi, vor construi sonda.

In cea de-a doua etapa, care va dura tot doua luni, va incepe activitatea de forare si de prelevare a probelor. Activitatea de forare se va desfasura atat ziua, cat si noapte si din aceasta cauza, perimetrul va fi inconjurat de pereti antifonici.

"Scopul proiectului propus este de forare a unei sonde de investigare si de prelevare a probelor litologice pentru determinarea caracteristicelor geologice si fizice ale straturilor traversate prin foraj in vederea evidentierii structurilor geologice potentiale purtatoare de hidrocarburi, a posibilitatilor de productie a eventualelor resurse descoperite. Informatiile obtinute in urma forajelor de explorare vor fi analizate pentru evaluarea potentialului economic rezultat, urmand a fi prezentate ANRE", se arata in documentul depus de Chevron la Consiliul Judetean Vaslui.

Freza de forare va sapa pana la o adancime de trei kilometri, iar putul va fi asigurat cu pereti de ciment, pentru a impiedica o contaminare a panzei freatice, spun cei de la Chevron. Si in cadrul activitatii de explorare se vor extrage gaze, pentru a testa potentialul zacamintelor, folosindu-se corca 35.000 de litri de apa/zi.

Apa va fi transportata cu cisternele si depozitate in rezervoare ce vor fi amplasate in incinta platformei betonate.

"Pe suprafata aferenta instalatiei de foraj va fi montata o geomembrana care va asigura impermeabilitatea solului", sustin in documente reprezentantii firmei Chevron.

In cazul in care rezultatele explorarii nu sunt satisfacatoare, compania va cimenta putul si va reface relieful, lasand in urma o mica statie de monitorizare. Daca resursele sunt importante, probabil ca americanii vor incerca sa obtina acordul pentru exploatare.

Consiliul Judetean Vaslui semneaza ca primarul

Costul lucrarilor de explorare se ridica la trei milioane de lei, insa Consiliul Judetean Vaslui nu a intocmit niciun studiu de impact, pentru a afla ce castiga comunitatea locala din aceasta investitie. Mai mult, reprezentantii institutiei minimalizeaza opozitia comunitatii locale, in ciuda protestelor si deciziilor luate de consiliile locale.

"Localnicii nu au nicio problema. Asa cum gazul conventional se gaseste in subsol si se exploateaza, asa este si gazul de sist. Resursele apartin statului. Opozitia vehementa apartine unor grupuri de interese autohtone", a declarat Valeriu Caragata, administratorul Consiliului Judetean Vaslui.

Chevron Romania mai detine trei certificate de urbanism in judetul Vaslui pentru explorarea solului in vederea identificarii eventualelor rezerve de gaze de sist, doua obtinute la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an impreuna cu cel de la Silistea si unul in urma cu doua luni. Pentru perimetrele de la Paltinis (Bacesti) si Popeni (Gagesti), compania petroliera detine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puiesti se afla in procedura de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste amplasarea sondelor de explorare.

#explorare gaze de sist, #sonda explorare Vaslui, #explorare Chevron , #Gaze naturale