Gazele de sist, arma in viitorul razboi rece cu Rusia

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 12:55
1971 citiri
Gazele de sist, arma in viitorul razboi rece cu Rusia

In aceasta perioada Rusia asista cum statele europene se razvratesc in fata dominatiei sale pe piata gazelor naturale, unele dintre ele suspectand Moscova ca pune la cale o campanie menita sa saboteze planurile strategice ale Occidentului, scrie Associated Press intr-un comentariu pe acest subiect.

Aceasta situatie este provocata in principal de expansiunea extractiei da gaze naturale in SUA prin exploatarea gazelor de sist, iar implicatiile sale politice sunt enorme, pietele energetice mondiale fiind zguduite una dupa cealalta precum piesele jocului de domino.

SUA nu va mai avea nevoie de gaze

Intr-un viitor previzibil, SUA ar putea sa nu mai aiba nevoie sa importe gaze naturale, iar Rusia va fi marele perdant, aceasta resursa energetica fiind nu numai o sursa de venituri ci si un vector de influenta politica in lume.

Aceasta evolutie a inceput cu cativa ani in urma, cand in SUA a inceput exploatarea rezervelor de gaze din rocile sistoase, dupa ce experti in domeniu au avertizat ca rezervele conventionale de gaze de pe teritoriul american se vor epuiza in curand.

La ora actuala, gazele naturale obtinute din rocile sistoase prin procedeul de fracturare hidraulica au permis cresterea productiei si implicit a ofertei pe piata mondiala, in consecinta pretul scazand semnificativ. Cantitatea de gaze care astazi este livrata de catre Rusia Europei pentru suma de 10 dolari este achizitionata in SUA pentru numai 3 dolari.

Tarile europene cauta alternative la gazul rusesc

In aceste conditii, unele guverne europene incep sa se gandeasca la un viitor cu mai putine gaze naturale rusesti, mai ales dupa experienta anului 2009 cand Rusia a taiat livrarile de gaze in urma unui diferend comercial cu Ucraina, multe tari europene fiind atunci afectate. O astfel de situatie s-ar putea reedita, astfel ca tarile europene cauta acum variante la gazul rusesc.

Concernul rus Gazprom a inregistrat anul trecut un profit de 44 de miliarde de dolari, dar luna trecuta a anuntat ca renunta la proiectul exploatarii unui nou zacamant in zona arctica, iar ultimele sale rapoarte financiare arata o scadere a profitului cu 25%.

Aceasta provocare strategica nu este ignorata nici in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din SUA. Astfel, candidatul republican, Mitt Romney, a promis ca "va continua politicile menite sa reduca dependenta natiunilor europene de energia provenita din Rusia". La randul sau, contracandidatul democrat, actualul presedinte Barack Obama, a afirmat ca SUA ar putea "sa exploateze o rezerva de gaze naturale care sta exact sub noi", ceea ce va reduce la jumatate importurile de petrol ale SUA pana in anul 2020.

Marirea productiei de gaze va reduce importurile din Rusia

In Europa, ministrul polonez al mediului se asteapta ca "marirea productiei de gaze extrase din rocile sistoase europene sa reduca importurile prin gazoductele din Rusia si Algeria".

Dar un director al Gazprom, Serghei Komlev, sustine ca implicatiile exploatarii gazelor de sist din Statele Unite nu vor fi majore pentru Rusia, intrucat gazele americane nu vor fi livrate Europei decat in cantitati reduse si estimeaza ca actualele preturi scazute din SUA nu vor dura dura mult timp.

Aceasta idee este sustinuta si de James Diemer, vicepresedinte al societatii americane de consultanta Pace Global (care lucreaza si pentru Gazprom), el afirmand ca costurile exploatarii rocilor sistoase sunt mai mari decat pretul actual al gazelor pe piata mondiala.

Experta in probleme rusesti la Brookings Institution, un think-tank de la Washington, Fiona Hill, a asistat anul trecut la un discurs al presedintelui Putin in fata presei si a mediului academic. "Singura data cand l-am vazut cu adevarat implicat a fost atunci cand a incercat sa ne explice cat de periculoasa este fracturarea hidraulica".

Ea mai afirma ca in mediile europene exista banuiala ca Rusia ar sustine organizatii ecologiste care se opun vehement aplicarii procedeului de fracturare hidraulica in Europa si reaminteste ca Gazprom detine societati media care au difuzat in Rusia si in Europa reportaje despre efectele negative ale acestui procedeu asupra mediului inconjurator.

Cat de mult polueaza exploatarea gazelor de sist

In schimb, mass-media americana a elaborat analize in care sustine ca poluarea apei si a aerului in urma exploatarii gazelor de sist este rara. Unele organizatii de protectie a mediului inconjurator si unii oameni de stiinta se situeaza pe o pozitie intermediara si afirma ca este nevoie de cercetari mai aprofundate.

Acum companiile americane se arata nerabdatoare sa exporte gazele extrase din rocile de sist. Problema este atat de sensibila incat administratia Obama a amanat pana dupa alegeri decizia legata de acordarea permiselor de export. Existenta unui potential pentru export ar putea sa-i determine pe altii sa ceara Rusiei reducerea preturilor la gaze, afirma Kenneth Medlock, expert in probleme energetice la Institutul James Baker pentru Politici Publice de la Universitatea Rice din Houston. "Acest lucru va schimba pozitia fiecaruia la masa negocierilor", puncteaza el.

Dar aceasta binefacere economica a exploatarii gazelor de sist are in SUA si o mare necunoscuta, avertizeaza Fiona Hill. Spre deosebire de Rusia si de alte tari, in SUA nici guvernul si nici o companie privata nu pot sa o controleze sau sa o conduca in mod real. Ea se intreaba daca "americanii pot sa faca ceea ce fac rusii, si anume sa o foloseasca drept instrument politic

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze sist, #exploatare gaze sist, #exploatare gaze sist Romania , #Gaze naturale