Gazele de sist, o problema pe care Guvernul o rezolva tacand si facand

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 14:15
2468 citiri
Gazele de sist, o problema pe care Guvernul o rezolva tacand si facand

Guvernul a batut palma cu Chevron, dupa cum indica ultimele declaratii ale autoritatilor, dar si deciziile luate de Executiv. Ministerul Mediului a acordat companiei Chevron aviz pentru explorare in perimetrele pe care le detine in Dobrogea, iar primul ministru nu va reactualiza moratoriul de interzicere exloatarii, care a expirat la sfarsitul anului trecut.

Rovana Plumb, ministrul Mediului, a motivat acordarea avizului de mediu pentru explorarile din zona Dobrogea, prin faptul ca ele nu folosesc metoda fracturarii hidraulice.

"Explorarea gazelor de sist dureaza cam cinci ani, timp in care pot aparea tehnologii moderne, mai putin riscante in ceea ce priveste mediul, pe care bineinteles ca le putem utiliza. Dar pentru aceasta perioada de explorare, de cinci ani, din punct de vedere al mediului va asigur cu toata seriozitatea ca nu exista niciun fel de risc neuitilizandu-se acea tehnologie privind fracturarea hidraulica, ci tehnologiile normale care se utilizeaza si in cazul explorarii gazelor conventionale", a explicat ministrul Mediului.

O perspectiva asemanatoare in privinta exploatarii gazelor de sist impartaseste si primul ministru Victor Ponta, care a precizat ca moratoriul de interzicere a exploatarii gazelor de sist, care a expirat in decembrie, nu a mai fost reinnoit.

"Daca se vor gasi gaze de sist in Romania, sunt convins ca tehnologia de explorare va progresa suficient de mult in patru sau cinci ani, astfel incat sa poata primi toate avizele de mediu necesare. (...) Nu sunt fanatic anti-rus, dar daca pot fi independent energetic, sa nu mai platim catre Gazprom, nu ma supar", a spus Ponta.

Avand in vedere abordarea politicienilor, doar rezultatele activitatilor de explorare mai pot intoarce balanta impotriva deciziei de exploatare a gazelor de sist.

Cum s-a sucit Ponta

Altfel inclina insa balanta in urma cu doar un an. In aprilie 2012, Victor Ponta prelua puterea executiva cu o motiune de cenzura care critica exploatarea gazelor de sist, urmand a include in programul de guvernare un moratoriu impotriva aceste activitati.

La sfarsitul lunii martie, Victor Ponta face o cotitura abrupta: "eu sunt pentru explorari, pentru ca nu se exploateaza nimic mai repede de cinci ani. Si daca in urma acestor explorari se va descoperi ca Romania poate exploata gaze de sist in conditii sigure pentru mediu, voi fi in favoare".

Care este miza pentru Romania?

Romania, Bulgaria si Ungaria insumeaza zacaminte estimate de 538 miliarde de metri cubi de gaze de sist, potrivit unui raport al Agentiei americane de informatii pentru energie. Desi se declara interesate de aceste resurse mai multe companii, precum MOL, OMV sau Romgaz, cei mai activi raman deocamdata americanii de la Chevron, care detin perimetre concesionate in Vaslui si Constanta.

Seful Chevron Romania, Tom Holst, a anuntat intentia de a sapa un put de explorare in Vaslui si de a colecta date seismice in Constanta, in cea de-a doua jumatate a anului 2013.

Pe o parte vrem, pe alta parte pierdem

Principalul argument pe care il invoca autoritatile in favoarea exploatarii gazelor de sist, in ciuda problemelor de mediu pe care le implica, este asigurarea independentei energetice.

Se estimeaza ca resursele de gaze ale Romaniei se vor termina in 15 ani, in conditiile in care importam deja de la rusi, 25% din necesarul intern.

Noi sperante s-au nascut odata cu descoperirea zacamantului de gaze din Marea Neagra, care ar valora 20 de miliarde de dolari si care ar permite Romaniei sa renunte la importurile de gaze rusesti pentru o perioada de 20 de ani.

Doar ca zacamantul de gaze ne-ar putea scapa printre degete, din cauza unor lacune legislative. Din legea Petrolului a fost eliminat, in 2004, la insistentele UE, dreptul de preemtiune al Romaniei in privinta resurselor exploatate pe teritoriu sau. Asadar, in prezent, Petrom si Exxon ar putea decide sa exporte gazele exploatate din Marea Neagra, in timp ce Romania va ramane clienta fidela gazelor rusesti.

#explorare gaze de sist, #exploatare gaze de sist, #gaze de sist Chevron , #Gaze naturale