Gazele din Marea Neagra si cele de sist ar putea asigura consumul intern

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 20:10
1942 citiri
Gazele din Marea Neagra si cele de sist ar putea asigura consumul intern

Rezervele potentiale de gaze din Marea Neagra, precum si posibililele zacaminte de gaze de sist ar putea asigura consumul intern al Romaniei, dar este prea devreme pentru a avansa evaluari privind cantitatile, a declarat presedintele ANRM, Alexandru Patruti.

"Cu certitudine ca, luand in calcul potentialele rezerve din Marea Neagra si gazele de sist, Romania va putea sa isi asigure necesarul de consum din productia interna", a afirmat Patruti.

El a adaugat ca rezervele certe de gaze naturale din Romania se ridica la aproximativ 100 miliarde metri cubi. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.

Cei mai mari producatori de gaze din Romania sunt companiile Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura peste 90% din productie, diferenta fiind importata in principal de la firme agreate de grupul rus Gazprom. Productia interna asigura 75-80% din consum.

Potrivit ZF, factura energetica pe care Romania o achita rusilor de la Gazprom an de an se ridica la peste un miliard de dolari, in ultimii opt de ani firmele locale varsand in conturile intermediarilor care aduc gazul rusesc, WIEE si Imex Oil, peste 10 miliarde de dolari.

O alta resursa este reprezentata de gazele de sist. Cantitatea de gaze neconventionale este proportionala cu cea a gazelor conventionale, insa deocamdata nu poit fi estimate rezervele, a precizat presedintele ANRM.

"Potrivit studiilor organismelor internationale, rezervele potentiale de gaze de sist in Romania, Bulgaria si Ungaria sunt de 600 miliarde metri cubi. In general, cantitatea de gaze neconventionale este proportionala cu cea a gazelor conventionale, dar este mult prea devreme de estimat. Stim care sunt formatiunile in care ar putea fi cantonate gaze de sist, avem o apreciere a extinderii lor, dar nu avem estimari privind posibilitatea de extragere a acestor gaze, in conditii economice", a spus Patruti.

Patruti afirma in februarie ca rezervele probabile de gaze naturale sunt de 660 miliarde metri cubi.

Romania producea spre sfarsitul anilor '70 si in anii '80 peste 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, cu varfuri la mai mult de 35 de miliarde, insa productia a scazut gradual dupa 1989.

OMV Petrom a anuntat in luna februarie ca a facut o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

OMV Petrom exploreaza perimetrele din Marea Neagra in parteneriat cu ExxonMobil Exploration and Production Romania, filiala locala a grupului petrolier american Exxon.

Una dintre companiile interesate de exploatarea gazelor de sist in Romania este Chevron (SUA), care detine un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.

Exploatarea rezervelelor gazelor de sist se face prin fracturare hidraulica, operatiune care consta in injectarea de apa amestecata cu nisip si chimicale la mare presiune in formatiunile de sist si care, potrivit ecologistilor, distruge panza freatica.

Chevron a avut licenta de explorare a zacamintelor de gaze de sist in in Bulgaria, dar Guvernul bulgar a anulat-o in ianuarie. Executivul de la Sofia a precizat atunci ca pregateste o lege pentru interzicerea totala a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze marea neagra consum intern, #gaze sist consum intern, #anre gaze sist , #Gaze naturale