Gazele se scumpesc de la anul si pentru companii

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 17:56
1219 citiri
Gazele se scumpesc de la anul si pentru companii

Preturile finale reglementate la gazele naturale pentru consumatorii non-casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, vor creste cu 5% de la 1 ianuarie 2012.

Cresterea pretului va fi determinata de cresterea pretului gazului din import in moneda nationala la 149,54 lei/Mwh, de cresterea consumului total de gaze naturale in lunile ianuarie-martie 2012 si de modificarea structurilor amestecului de gaze, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, citat de Agerpres.

Comitetul de Reglementare ANRE a aprobat, in cadrul sedintei de marti, propunerea privind aprobarea preturilor pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale.

De asemenea, Comitetul de Reglementare ANRE a aprobat mentinerea la nivelul actual a preturilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici si producatorilor de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica, in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei.

Potrivit ANRE, pretului gazului din import in moneda nationala a crescut de la 138, 88 lei/Mwh, pret luat in calcul la modificarea preturilor din luna octombrie (495 dolari/mia de metri cubi, la un curs de schimb de 2,96 lei/dolar), la 149,54 lei/Mwh in prezent (495 dolari/mmc, la un curs de schimb de 3,2 lei/dolar. Pretul de import a fost estimat ca medie pentru perioada ianuarie- iunie 2012.

Cresterea consumului total de gaze naturale in lunile ianuarie-martie 2012 fata de perioada octombrie - decembrie, implica asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de inmagazinare subterana, mentioneaza ANRE.

Costul unitar al gazului (CUG) destinat consumatorilor non-casnici a fost calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 67% gaz din productia interna si 33% gaz provenit din import, fata de 70% gaz din productia interna si 30% gaz provenit din import.

Potrivit ANRE, CUG-ul destinat consumatorilor casnici a fost calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 91,5% gaz din productia interna si 8,5% gaz din import, nemodificata fata de structura de amestec considerata incepand cu luna octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret gaze naturale consumatori industriali, #crestere pret gaze naturale , #Gaze naturale