Gazoductul ce leaga Romania si Bulgaria va fi functional din 2014

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 11:38
1833 citiri
Gazoductul ce leaga Romania si Bulgaria va fi functional din 2014

Interconexiunea retelelor de gaze dintre Romania si Bulgaria, intre orasele Giurgiu si Ruse, este aproape finalizata si va intra in exploatare cel mai tarziu la inceputul anului viitor, a anuntat marti cotidianul sofiot Capital.

Acesta este cel mai avansat dintre cele cateva proiecte similare intre Bulgaria si tarile vecine, dar nu va aduce o diversificare semnificativa a surselor energetice deoarece capacitatea conductei de transport de gaze dinspre Romania spre Bulgaria este limitata.

Adjunctul ministrului energiei bulgar Ivan Ailov a declarat in parlament ca la inceputul mandatului actualului guvern (mai 2013, n.r.) proiectul avea deja o intarziere de sase luni, dar problema a fost remediata si urmeaza ca gazoductul sa devina operational de la 1 ianuarie 2014.

Principala problema, potrivit ministrului bulgar al economiei si energiei Dragomir Stoinev, este capacitatea conductei de a transporta gaze in dublu sens. Pentru ca aceasta sa poata transporta gaze dinspre Romania catre Bulgaria la capacitate maxima, pe teritoriul romanesc ar trebui construita o noua statie de compresie, care insa nu este prevazuta in proiect.

Gazul din Azerbaidjan ar putea ajunge si in Romania

Conducta va avea o lungime totala de circa 25 km, dintre care 15,4 km pe teritoriul Bulgariei, 5,2 km pe cel al Romaniei, iar 4,14 km reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea. Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Cotidianul bulgar citeaza o publicatie romana potrivit careia segmentul romanesc al conductei a fost deja finalizat. Gazoductul parea initial unul fara miza, pentru ca Bulgaria nu este producator de gaze naturale, iar Romania nu ar fi avut astfel ce gaze sa importe direct de la vecinii sai din sud.

Totusi, de cand bulgarii au anuntat ca doresc sa se conecteze la gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), proiect care a fost preferat de consortiul Shah Deniz II in detrimentul Nabucco pentru a aduce gaz azer in Europa, iata ca este posibil ca astfel gazul din Azerbaidjan sa ajunga si in Romania.

Pentru Bulgaria, proiectul este important pentru situatii de criza in care livrarile de gaze rusesti de care tara este dependenta sunt suspendate dintr-un motiv sau altul, asa cum s-a intamplat in iarna anului 2009, cand Bulgaria si alte tari europene au ramas fara gaze naturale din cauza unei dispute comerciale intre Rusia si Ucraina.

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria catre Romania, iar capacitatea minima dinspre Romania spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an. Valoarea totala estimata a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane euro sunt asigurate de Comisia Europeana.

Finantarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridica la 14 milioane euro, iar cea romana Transgaz participa cu 10 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoduct Romania Bulgaria, #transport gaze Romania Bulgaria, #gazoduct Giurgiu Ruse , #Gaze naturale