Gazprom avertizeaza Kiev si redirectioneaza livrarile de gaze

Sambata, 31 Martie 2012, ora 09:38
1238 citiri
Gazprom avertizeaza Kiev si redirectioneaza livrarile de gaze

Gazprom a redirectionat pe alte rute de export, timp de o zi, jumatate din cantitatea de gaze care tranziteaza Ucraina catre Europa, intr-un avertisment adresat autoritatilor de la Kiev, cu care se afla intr-un conflict referitor la preturi.

Grupul rus a precizat ca volumul livrarilor catre Europa nu a fost afectat de aceasta operatiune.

"Ne aflam la inceputul unui lung proces de redirectionare a livrarilor de gaze, de pe teritoriul ucrainean catre subsidiara noastra Beltransgaz si noile rute submarine de export", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Rusia este blocata de mult timp in negocieri cu Ucraina referitoare la pretul gazelor, considerat prea mare de autoritatile de la Kiev.

Gazprom cere in schimbul unui tarif mai mic o participatie la compania care administreaza gazoductele pe teritoriul Ucrainei.

Pana in prezent, negocierile nu au dus la perturbarea librarilor de gaze catre Europa, asa cum s-a intamplat in 2006 si 2009.

Anul trecut, Gazprom a cumparat de la Belarus o conducta care porneste din nordul Siberiei si tranziteaza aceasta tara catre Europa.

Gazprom a dat totodata in exploatare, in noiembrie 2011, primul tronson al conductei Nord Stream, prin care livreaza gaze Germaniei pe sub Marea Baltica, urmand sa dubleze in acest an capacitatea de transport a gazoductului, cu un al doilea tronson.

Grupul rus intentioneaza sa creasca in 2012 exporturile totale de gaze in Europa, pentru care asigura circa un sfert din necesar, de la 150 de miliarde de metri cubi la peste 160 de miliarde de metri cubi.

Inainte de lansarea Nord Stream, aproximativ 80% din gazele livrare Europei tranzitau Ucraina, iar restul Belarus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gazprom gaze Europa, #redirectionar gaze Ucraina, #importuri gaze Rusia , #Gaze naturale