Gazprom inaugureaza al doilea tronson al gazoductului Nord Stream catre Europa

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 15:43
1182 citiri
Gazprom inaugureaza al doilea tronson al gazoductului Nord Stream catre Europa

Gazprom va inaugura marti al doilea tronson al Nord Stream catre Europa, totusi livrarile ar putea fi sub capacitatea gazoductului din cauza scaderii cererii de gaze naturale.

Cel de-al doilea tronson are o lungime de 1.224 de kilometri si va pompa gaze naturale de la zacamantul Iuzno-Ruskoie din Peninsul Iamal, din nordul Rusiei.

Inaugurarea acestui segment va dubla capacitatea anuala a gazoductului Nord Stream la 55 de miliarde de metri cubi, relateaza Ria Novosti.

Primul tronson al conductei, care leaga orasul rusesc Viborg de la granita cu Finlanda de orasul german Greifswald, traversand Marea Baltica, a fost dat in folosinta in noiembrie 2011 si are o capacitate anuala de 27,5 miliarde de metri cubi de gaze.

Actionarii consortiului care opereaza conducta sunt Gazprom, cu o participatie de 51%, Wintershall Holding si E.ON Ruhrgas din Germania cu cate 15,5%, precum si GDF Suez din Franta si Gasunie din Olanda, cu cate 9%.

Gazprom cercetata pentru coruptie. Putin ia apararea companiei

Inainte de lansarea rutei Nord Stream, Rusia furniza gaze catre Europa prin Belarus si Ucraina, aceasta din urma asigurand tranzitul a doua treimi din livrari.

Exporturile rusesti de gaze via Ucraina au fost intrerupte in mai multe randuri in ultimii ani, cel mai recent in 2009, din cauza neintelegerilor legate de preturi.

Primul tronson al Nord Stream a permis Rusiei sa reduca livrarile prin Ucraina si sa furnizeze gaze direct catre Germania si alte tari occidentale.

Comisia Europeana: Negocierile pe tema Gazprom nu pun in pericol alimentarea cu gaze

In ianuarie-august 2012, livrarile de gaze ale Rusiei prin Ucraina au scazut cu 22,86% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 54 miliarde de metri cubi, in timp ce livrarile prin intermediul Nord Stream, in intervalul noiembrie 2011-1 octombrie 2011 au totalizat 8,7 miliarde de metri cubi.

Lansarea celui de-al doilea tronson al Nord Stream creste probabilitatea ca sistemul sa functioneze sub capacitate, daca furnizorul nu va accepta preturi mai mici, considera Josef Auer, analist la Deutsche Bank Research.

#Gazprom NorthStream, #gazoduct North Stream, #Gazprom gazoduct North Stream , #Gaze naturale