Ialomitianu: Majorarea preturilor la electricitate si gaze se va discuta cu misiunea FMI din aprilie

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 15:40
1595 citiri
Ialomitianu: Majorarea preturilor la electricitate si gaze se va discuta cu misiunea FMI din aprilie

Majorarea pretului la gaze si electricitate va fi discutata cu FMI la misiunea din luna aprilie, a anuntat duminica ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu.

"Nu avem in actuala scrisoare de intentie cu FMI puncte legate de majorarea preturilor la gaze si electricitate. Acest lucru se va discuta in luna aprilie cand reprezentantii FMI vor veni la Bucuresti, despre momentul acestor majorari si in ce cuantum", a explicat Ialomitianu.

Referitor la liberalizarea pietei gazelor si a energiei electrice, ministrul de Finante a precizat ca a cerut FMI ca aceasta liberalizare sa fie amanata pentru 2015, 2016 sau 2017.

"FMI solicita sa avem o piata libera si pentru energie si pentru gaze, iar UE ne spune foarte clar ca atunci cand s-a semnat Tratatul de aderare aveam obligatia sa liberalizam pretul la energie si la gaze. Nu Guvernul Boc a semnat acest tratat, dar exista obligatia prevazuta", a spus Gheorghe Ialomitianu.

El a mai spus ca : "Noi ce am cerut, si eu in calitate de ministru, sa amanam aceasta liberalizare si sa o legam de o alta decizie a Guvernului Nastase privind privatizarea Petrom, cand le-a dat o facilitate sa nu modifice nici macar redeventele pana in 2014.

Nu poti sa liberalizezi pretul la gaze atata timp cat redeventele nu le poti modifica. Si acestea sunt discutiile pentru amanarea acestei liberalizari, dar am legat liberalizarea si de criza pentru ca populatia nu poate sa suporte aceasta liberalizare".

"Sunt si lucruri care vin din trecut si trebuie sa le gestionam si sunt de acord cu amanarea acestei liberalizari. Nu sunt de acord cu liberalizarea pana nu modificam redeventele. Urmeaza sa discutam cu misiunea din primavara a FMI. Problema ramane in discutie, dar se va discuta momentul cand se va face aceasta liberalizare. S-ar putea sa se duca in anul 2015-2017 din moment ce si pozitia Guvernului este pentru aceasta perioada", a adaugat ministrul.

Referitor la majorarea salariilor si a pensiilor, ministrul de Finante a reamintit ca aceste majorari se vor face numai daca sunt sustenabile si in anul 2013.

"Eu asa cred ca actioneaza un guvern responsabil. La sfarsitul trimestrului intai, se va analiza aceasta posibilitate. Ati vazut ca nici domnul Ponta nu s-a mai grabit sa spuna: hai sa majoram salariile si pensiile. Il vad responsabil. De la PNL, imi pare rau, am multi prieteni acolo, dar vin vesti proaste", a mai spus ministrul de Finante.

#liberalizare pret gaze, #liberalizarea pietei energiei, #FMI liberalizare pret electricitate , #Gaze naturale