Interconectarea sistemelor de gaze ale Romaniei si Bulgariei va incepe in august

Luni, 09 Iulie 2012, ora 12:01
1130 citiri
Interconectarea sistemelor de gaze ale Romaniei si Bulgariei va incepe in august

Construirea interconexiunii sistemelor de gaze ale Bulgariei si Romaniei va incepe in luna august, afirma directorul companiei Bulgartransgaz, Kiril Temelkov, intr-un interviu publicat luni de cotidianul sofiot Monitor.

Termenul pentru depunerea ofertelor in cadrul licitatiei publice pentru construirea segmentului bulgar al gazoductului a expirat la 5 iulie. Exista cinci candidati, iar castigatorul concursului urmeaza sa fie ales pana la sfarsitul lunii. Daca rezultatele concursului nu vor fi contestate in instanta, constructia va putea incepe in august, sustine oficialul.

Este vorba de segmentul gazoductului care va lega reteaua existenta de gaze a Bulgariei de malul Dunarii, in ceea ce priveste partea care va trece sub fluviu, exista deja un contract de proiectare si construire, precizeaza Tmelkov. Lungimea gazoductului pe teritoriul bulgaresc este de circa 15 kilometri, partea de sub apele Dunarii este de doi kilometri, iar cea pe teritoriul Romaniei are o lungime de sapte kilometri. Tronsonul de sub apa va fi construit conform celor mai moderne tehnologii, iar navigatia si mediul inconjurator nu vor fi afectate in nici un fel, promite Kiril Temelkov. Constructorul acestei parti este un consortiu de companii romanesti, in care intra si o companie bulgareasca. Acesta a fost ales in urma unui concurs organizat de Bulgartransgaz si Transgaz.

Toate lucrarile de constructie a gazoductului ar trebui finalizate pana la sfarsitul anului, iar acesta va deveni exploatabil cel mai tarziu in luna mai 2013. Capacitatea conductei va fi de intre 0,5 si 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Valoarea totala a proiectului se ridica la 24 miliarde de euro, din care 8,9 miliarde de euro sunt asigurate din fonduri europene.

Proiectul pentru blocul aerian comun dintre Romania si Bulgaria Danube FAB (Functional Air Block) se afla intr-o faza finala, sustine Dian Dinev, directorul general al administratiei bulgare de control al traficului aerian. Parlamentul bulgar a ratificat deja acordul pentru crearea blocului, iar cel roman va face acest lucru in curand. Blocul va permite celor doua tari ca impreuna sa amelioreze capacitatea spatiilor lor aeriene, sa optimizeze cheltuielile, mentinand acelasi nivel de siguranta. Companiile aeriene vor casiga in jur de 570 milioane de euro in primii 18 ani de functionarea blocului, afirma oficialul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sisteme gaze Romania Bulgaria, #interconectare sisteme gaze, #Romania Bulgaria interconexiune gaze , #Gaze naturale