Isteria infringementului si exportul de gaze

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 14:05
2267 citiri
Isteria infringementului si exportul de gaze

Pe fondul scandalului iscat in Romania pe marginea valorificarii gazelor din productia interna, inclusiv la export, Comisia Europeana vine si ea cu o castana fierbinte: declansarea procedurii de infrigement pentru incalcarea legislatiei europene privind regulile comune pentru piata interna a gazelor naturale.

Cu toate ca acest avertisment putea fi lesne de anticipat inca de la stabilirea calendarului pentru liberalizarea pietei de gaze, anuntul Comisiei Europene a starnit o adevarata isterie in Romania, de la presedinte la prim-ministru si pana la mass-media. Problema nu o reprezinta avertizarea in sine, cat posibilitatea companiilor romanesti producatoare (Petrom si Romgaz) de a exporta gaze din productia interna. Si, prin urmare, daca vindem gaze ieftine, va trebui apoi sa cumparam gaze scumpe. Vai de saracul popor roman.

Energy-Center a prezentat pe larg in analizele sale cum sta cu adevarat piata gazelor naturale din Romania si cum se manipuleaza pretul de catre Autoritatea de reglementare, in lipsa unei concurente reale. De asemenea, am aratat ca exporturile de gaze, in momentul de fata, sunt doar virtuale, in lipsa conditiilor tehnice necesare acestei operatiuni. Paradoxal, acest lucru l-a sesizat si presedintele Basescu, dar nu a insistat asupra lui, ci a preferat teza populista a tradarii intereselor nationale, odata cu privatizarea Petrom.

Mult mai slab pregatit la acest capitol, primul ministru Victor Ponta s-a aruncat cu capul inainte in capcana asa-zisului export de gaze: "Il sustin pe domnul Chitoiu. M-a anuntat. Ideea e urmatoarea. Exportam gaze romanesti, importam gaze rusesti, la un pret triplu. Domnul Chitoiu are sprijinul meu, o sa gasim o solutie. Altfel insa, pe romaneste, asta inseamna sa exportam gazele romanesti alea ieftine si sa importam de alea rusesti, scumpe. Solutia actuala, ca sa exportam gazul romanesc si sa importam cel rusesc, e o catastrofa pentru Romania", a spus Ponta.

Pe romaneste, domnule prim-ministru, se vede treaba ca nu prea pricepeti despre ce este vorba in propozitie. Domnul Chitoiu, ministru economiei, nici atat. Ori, mai exista o varianta, pricep amandoi, dar ne lasa pe noi sa intelegem ce vrem. In context, va amintim ca guvernul Ponta este cel care a permis companiei Petrom sa utlizeze gaze exclusiv din productia interna pentru centrala electrica de la Brazi (creand prima bresa in Legea energiei electrice si gazelor naturale), lucru care poate echivala cu un export indirect de gaze, din punct de vedere al profiturilor pentru Petrom. Asadar, de ce s-ar mai chinui sa exporte?

Asa cum spuneam insa, interconexiunile Romaniei cu tarile vecine nu permit in momentul de fata, fizic, exportul de gaze (este vorba in principal de presiunile din conducte), si tocmai acest lucru deranjeaza la Comisia Europeana, care solicita tarii noastre de ani buni sa investeasca in retelele electrice si cele de gaze naturale, astfel incat schimbul liber de marfuri sa nu mai fie blocat doar dintr-un sens. Aceasta este marea miza a pietei comune, la care noi suntem parte si pe care am acceptat-o in toate acordurile cu Uniunea Europeana.

Ca de aici se poate ajunge si la export este foarte adevarat, dar, inca odata, noi ne-am asumat acest lucru. Oare de ce se face primul ministru ca nu stie si arunca in piata doar sperietoarea cu gazele rusesti? In ideea ca va ramane prim-ministru si dupa alegeri, domnul Ponta nu va mai putea ascunde acest adevar, cu siguranta. Dar, pana treci puntea, te faci frate cu dracul, nu-i asa?

Noi credem ca domnul prim-ministru mai stie inca ceva, cum au stiut toate guvernele Romaniei din 2007 incoace, anul aderarii la UE. Infrigementul este o procedura atat de complicata si de birocratica, incat pana sa dea rezultate se pierde chiar esenta lui.

Romania a avut, dupa primii trei ani de la aderare, peste 260 de actiuni declansate, pentru neindeplinirea obligatiilor asumate, dar nici una dintre acestea nu s-au lasat cu sanctiuni financiare efective. De la amenintarea cu infrigementul si pana la hotararea de condamnare venita din partea Curtii de Justitie europene este o cale atat de lunga, incat multe tari europene au ajuns sa trateze amenintarile de infrigment cu indiferenta. De ce ar face Romania exceptie tocmai la acest capitol?

Comisia Europeana a declansat, in 21 noiembrie 2012, procedura de infringement in cazul Romaniei privind interdictia in domeniul exporturilor de gaze produse in Romania de catre OMV Petrom si Romgaz. O scrisoare a fost trimisa pe aceasta tema Guvernului de la Bucuresti, Comisia Europeana asteptand un raspuns in urmatoarele doua luni, a declarat luni Carlo Corazza, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru industrie si antreprenoriat, Antonio Tajani. Ei si, ce-i cu asta?, spun autoritatile de la Bucuresti. Avem timp sa va dam un raspuns, pentru linistea voastra. Numai ca, dincolo de invaluirea oficialilor de la Bruxelles, exportul de gaze va deveni o problema reala pentru consumatorii din Romania, care ar trebui sa inteleaga de pe acuma cum stam cu viitorul nostru energetic. Asa ca, lasati-o mai moale cu infrigementul.

Un editorial realizat de Energy-Center.ro

#exporturi gaze Romania, #import gaze romania, #scumpire gaze, #pret gaze, #majorare pret gaze , #Gaze naturale