Liberalizarea preturilor la energie: Guvernul isi spune parerea pe 21 martie

Marti, 28 Februarie 2012, ora 19:32
1539 citiri
Liberalizarea preturilor la energie: Guvernul isi spune parerea pe 21 martie

Guvernul isi va exprima punctul de vedere in privinta liberalizarii preturilor la gaze si energie electrica pana la 21 martie, cand este programata urmatoarea reuniune a board-ului Fondului Monetar International, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

"Exista un program convenit cu Fondul Monetar International, care prevede termeni clari in ceea ce priveste toata legislatia pe energie, si gaze, si energie electrica, care trebuie indepliniti pana la urmatoarea intalnire a board-ului Fondului, care este pe 21 martie".

"Cred ca este cel mai bun reper, in acel moment va exista un punct de vedere al Guvernului clar exprimat, intr-o formula acceptabila si pentru Fond, si pentru Comisia Europeana, care stie de aceasta chestiune", a spus Suciu.

Preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala. Comisia Europeana si Fondul Monetar International au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Comisia Europeana a trimis luni Romaniei avize motivate privind incalcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pietelor energiei eletrice si gazelor naturale, si ar putea transmite cauzele Curtii de Justitie a Uniunii Europene daca nu primeste un raspuns in termen de doua luni.

Directivele privind energia electrica si gazele trebuiau transpuse in legislatia nationala de catre statele membre pana la 3 martie 2011.

Un document guvernamental obtinut si prezentat, luni, releva ca un numar de 7-7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentand 83-86% din total, ar putea plati de anul viitor preturi mai mari la energie si gaze, odata cu inceperea liberalizarii tarifelor, in timp ce doar 14%-17% ar urma sa primeasca spijin de la stat, insa tariful social va fi eliminat treptat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#preturi energie liberalizare, #liberalizare piata gaze Romania, #Comisia Europeana liberalizare pret gaze , #Gaze naturale