Liberalizarea preturilor la gaze ar putea fi amanata

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 16:54
1288 citiri
Liberalizarea preturilor la gaze ar putea fi amanata

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, ca exista posibilitatea amanarii liberalizarii preturilor la gaze pentru cetateni si a precizat ca oficialii FMI, BM si CE, desi sunt circumspecti, s-au aratat flexibili in acest sens.

"Sustinem si punctul de vedere al presedintelui Romaniei si al coalitiei sa analizam posibilitatea si zicem ca este posibil sa se amane acele date de liberalizare care initial au fost discutate, pentru ca s-au schimbat parametrii economici in UE. Suntem intr-o situatie dificila, vorbesc de UE, si mai ales pentru cetateni va fi foarte dificil sa suporte unele cheltuieli daca nu avem o amanare la liberalizarea pretului energiei", a spus Laszlo Borbely, la Palatul Victoria.

El a subliniat ca reprezentatii FMI, BM si CE au manifestat flexibilitate in cazul amanarii liberalizarii preturilor la gaze. "Din raspunsurile care ne-au fost date exista o flexibilitate in ceea ce priveste zona aceasta cu liberalizarea preturilor catre cetateni. Cu liberalizarea la nivelul companiilor acolo va fi o discutie dificila si atunci va trebui sa vedem, sunt si reglementari europene, dar in zilele urmatoare vor fi finalizate aceste discutii. (...) Sunt circumspecti, dar au avut o flexibilitate si o intelegere in problema liberalizarii fata de consumatori. Aici, probabil, vom cadea de acord", a spus ministrul Mediului.

Fara masurile de austeriate, situatia Romaniei ar fi fost mult mai proasta

Potrivit lui Laszlo Borbely, Jeffrey Franks apreciaza pozitia coalitiei si a Romaniei din ultimii doi ani, pentru ca, sustine el, in cazul in care nu ar fi luat "masuri dureroase" pentru populatie, situatia ar fi fost "mult mai proasta".

"Chiar daca am avut manifestatii de strada pietele financiare le-au resimtit in foarte mica masura, ceea ce demonstreaza ca avem o stabilitate si avem semne foarte imbucuratoare in ceea ce priveste unele anunturi de vanzare de actiuni ale statului. Sunt semne bune ca Romania este intr-o situatie avantajoasa fata de alte state din UE, dar trebuie sa pastram aceasta stabilitate in continuare si va fi un an foarte greu, a fost mentionat de toti cei prezenti la discutie, pentru economiile din UE", a adaugat ministrul.

Liderii Uniunii Democrate Maghiare din Romania s-au intalnit miercuri, la Palatul Victoria, cu delegatia comuna a Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene. Presedintele Traian Basescu a afirmat marti seara ca a discutat cu delegatia comuna a FMI, BM si CE despre amanarea calendarului de liberalizare a pretului la gaze pentru populatie.

#liberalizare pret gaze, #amanare liberalizare preturi gaze, #parametri economici UE , #Gaze naturale