Lobby fervent pentru exploatarea gazelor de sist

Luni, 11 Martie 2013, ora 13:15
2091 citiri
Lobby fervent pentru exploatarea gazelor de sist
Foto: Economicvoice.com

Dezbaterile pe tema exploatarii gazelor de sist in Romania se intensifica: dupa ce protestele de la Barlad au adunat peste 8000 de oameni, mediul privat riposteaza cu declaratii pro exploatare, beneficiind de suportul autoritatilor.

Desi protectia mediului este importanta, romanii trebuie sa fie atenti si la competitivitate, iar valorificarea gazelelor ieftine neconventionale ar putea ajuta la reindustrializarea Romaniei, crede Iulian Fota, consilier prezidential pe probleme de securitate.

Afirmatia lui Iulian Fota a fost sustinuta de pozitia lui Niculae Napoleon Antonescu, profesor si rector onorific in cadrul Universitatii de Petrol si Gaze din Ploiesti, ambii fiind vorbitori in cadrul conferintei "European Unconventional Gas Developments: The Science, Technology and Best Practices", organizata in perioada 11-12 martie, la Bucuresti, de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, transmite Agerpres.

"Nu putem vorbi despre o strategie energetica a Romaniei fara a ne gandi la valorificarea zacamintelor neconventionale. Explorarea si exploatarea gazelor neconventionale in Romania trebuie sa porneasca negresit. Explorarea poate sa dureze cativa ani, de la 5 pana la 6 ani. Trebuie sa stim, in primul rand, sa facem o explorare corecta si ar trebui sa fim bucurosi ca exista parteneri care doresc sa investeasca. Statul roman are putine sanse sa investeasca masiv nu numai in acest domeniu, ci si in alte domenii din industria romaneasca", a apreciat Antonescu.

"Folosirea gazului neconventional este mult mai putin poluanta decat ce se utilizeaza la ora actuala, cum ar fi cea a carbunelui. In general, este bine sa ne uitam la aspecte de protectie a mediului cand vorbim despre gazul neconventional, dar trebuie sa ne uitam si la competitivitate. Gazul necoventional, cel putin in Statele Unite, este ieftin si a repornit industria, dupa cum se doreste si la noi. Va fi dificil sa reindustrializam Romania daca nu oferim posibilitatea achizitiei de gaz ieftin", a mai spus Fota.

Seful OMV: Fara un acord cu privire la gazele de sist, industria europeana se va distruge si se vor pierde locuri de munca

Industria Uniunii Europene ar putea disparea in cazul in care statele din regiune nu vor reusi sa ajunga la un acord privind exploatarea gazelor de sist, avertizeaza Gerhard Roiss, directorul grupului OMV.

Esecul exploatarii de catre Europa a gazelor de sist, care sunt confirmate in cel putin 15 tari, va pune companiile europene intr-un dezavantaj concurential fata de rivalele din Asia si SUA iar Europa se va confrunta cu pierderi de locuri de munca si investitii, afirma Roiss intr-un interviu acordat Financial Times, potrivit Agerpres.

"Oamenii nu realizeaza ca se pierd locuri de munca din cauza lipsei investitiilor. Dezindustrializarea ar putea sa nu fie acum vizibila, dar atunci cand se va intampla, va fi prea tarziu", a comentat seful OMV.

Europa a fost de departe mult mai reticenta in adoptarea noilor tehnologii, in cateva state, cum ar fi Franta si Bulgaria, au impus un moratoriu asupra exploatarii gazului de sist, care presupune pomparea de apa pentru a sparge stratul de roca si a elibera gazul. Astfel companiile europene trebuie sa plateasca de patru ori mai mult pentru gaze decat firmele din SUA.

Vasluienii au iesit in strada

La sfarsitul lunii februarie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca Romania ar putea incepe explorarea gazelor de sist pentru a sti in ce stadiu se afla, ca mai tarziu sa se treaca si la exploatare cu ajutorul noilor tehnologii.

Peste 8.000 de oameni au manifestat, luna trecuta, la Barlad, judetul Vaslui, impotriva exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice de catre compania americana Chevron.

"Prin aceasta proclamatie - protest, nu am cerut nimic altceva decat sa fim consultati, ca si societate civila, pe marginea acestui subiect atat de important, explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice. Din toate consultarile si discutiile pe care le-am avut pana acum cu specialisti in domeniu, lucrurile sunt foarte grave.

Pana acum, materialele prezentate de Grupul de Initiativa al Societatii Civile (GISC) Barlad in diversele intalniri publice nu au fost demontat nimeni. De aceea, nu putem sa acceptam sa fim victimele celor de la Chevron, care sunt foarte hotarati sa inceapa treaba. Ei sunt siguri de acest lucru pentru ca au sprijin din partea celor care ne reprezinta, de la cel mai inalt nivel si pana la nivelul autoritatilor locale", a declarat, cu ocazia protestelor, unul dintre membrii GISC Barlad, generalul Neculai Olaru.

Peste 8.000 de persoane au protestat la Barlad impotriva exploatarii gazelor de sist

In 2012, Romania i-a concesionat grupului american Chevron suprafete insumand 870.000 de hectare. Cu toate acestea, de curand, Chevron si-a suspendat operatiunile de prospectare si productie a gazelor in Romania.

Intre timp si alte companii, inclusiv Petrom, Romgaz, MOL, Sterling si East-West, au devenit interesate de oportunitatile din Romania.

Subiectul conferintei organizate la Bucuresti vizeaza evolutiile europene in privinta practicilor de explorare a gazelor neconventionale, cum ar fi cele de sist, precum si descoperirea celor mai bune tehnologii in domeniu.

#exploatare gaze sist Romania, #poluare gaze sist, #poluare exploatare combustibili, #competitivitate energie , #Gaze naturale