Lybek: Gazul natural in Romania este ieftin, utilizarea nu mai e eficienta

Marti, 27 Martie 2012, ora 15:15
1803 citiri
Lybek: Gazul natural in Romania este ieftin, utilizarea nu mai e eficienta

Reprezentantul FMI in Romania, Tonny Lybek, a declarat marti ca in Romania gazul natural este ieftin, iar tinand acest pret jos, utilizarea nu mai e eficienta si ca Romania importa din Rusia pentru a acoperi lipsurile.

"Gazul natural in Romania este ieftin si tinand acest pret jos, utilizarea nu mai e eficienta. Romania importa din Rusia pentru a acoperi lipsurile, acolo unde apar".

"In acest moment se lucreaza cu autoritatile pentru ajustarea sectorului de electricitate si este foarte important sa fie identificate grupurile vulnerabile care sa beneficieze de preturi mai mici. Cei care au case mari si piscina isi permit sa plateasca preturi mai mari", s pus Lybek in cadrul conferintei "Finantarea dezvoltarii in Romania", organizata de Financial Times.

Romania importa din Rusia circa un sfert din consumul intern de gaze, la un pret de trei ori mai mare decat gazele autohtone. In prezent, gazele de import au depasit 500 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce resursele interne costa circa 150 de dolari.

Potrivit acordului cu FMI, Guvernul trebuie sa liberalizeze complet pietele de energie si gaze.

In ceea ce priveste electricitatea, tarifele reglementate vor fi eliminate pentru consumatorii noncasnici pana la 31 decembrie 2013 si pentru populatie pana la 31 decembrie 2017.

La gaze, autoritatile romane si FMI vor stabili un calendar la urmatoarea vizita a finantatorilor, in aprilie.

O parte a consumatorilor casnici, cei cu venituri mici, vor fi denumiti "clienti vulnerabili" si vor primi ajutoare directe prin intermediul Ministerului Muncii, la fel cum se intampla in prezent cu factura la energia termica.

#Romania gaze naturale, #Lybeck gaze naturale Romania, #pret gaze naturale Romania , #Gaze naturale