Gerea: E obligatoriu sa exploram gazele de sist

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 07:13
2169 citiri
Gerea: E obligatoriu sa exploram gazele de sist
Sursa foto: Businessweek.com

Explorarea gazelor de sist in Romania este obligatorie, pentru a avea o harta a resurselor care se gasesc in subsolul romanesc, a declarat, sambata, ministrul Economiei, Andrei Gerea, la Antena 3.

Intrebat daca extractia gazelor de sist va duce la scaderea pretului, ministrul a raspuns: "Gaz mai ieftin e posibil sa avem, pentru ca e vorba de un surplus cantitativ pe piata".

"Avem de castigat o concurenta pe o piata aproape monopolista, care nu ne asigura o variatie normala, concurentiala, a preturilor. Acum nu avem alta sursa pentru suplimentarea nevoilor noastre de gaz decat Gazprom. Odata cu prezenta unui alt furnizor pe piata romaneasca, in mod evident, preturile se vor duce in jos", a explicat seful de la Economie.

Gerea vizeaza o harta a subsolului romanesc

El a punctat faptul ca, in prezent, nici macar nu se cunoaste daca Romania dispune de astfel de zacaminte.

"Vorbim doar teorie in momentul de fata, pentru ca nu stim care este capacitatea acestor zacaminte, pentru ca nu a fost nici macar explorata. S-a incercat inceputul exploatarilor undeva in Vaslui si ati vazut ce taraboi a iesit. Suntem la debutul explorarilor, nu stim despre ce cantitate vorbim, de aceea nici nu stim ce se va intampla peste cinci ani, cand vom avea o harta completa", a aratat Gerea.

Ministrul a subliniat importanta existentei unei harti a resurselor din subsolul romanesc.

"Eu zic ca este obligatoriu sa exploram, pentru ca este obligatoriu sa avem o imagine clara a resurselor subsolului, deoarece ne dorim cu totii sa avem ce exploata. Dupa ce vom sti ce avem de exploatat si care vor fi castigurile noastre..., pentru ca daca avem o cantitate foarte mare, in mod evident, Romania va avea numai de castigat", a spus Andrei Gerea.

Chevron, a doua mare companie petroliera americana, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere in judetul Constanta si unul in apropiere de Barlad, in judetul Vaslui. Compania si-a exprimat interesul pentru a explora si a extrage gaze de sist din aceste perimetre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze sist Romania, #Ministru Economiei gaze sist, #Andrei Gerea gaze sist, #explorare gaze sist , #Gaze naturale