Moldova are nevoie stringenta de gazoductul ce o va lega de Romania - presa

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 11:20
1566 citiri
Moldova are nevoie stringenta de gazoductul ce o va lega de Romania - presa

Republica Moldova are nevoie stringenta de gazoductul Iasi-Ungheni, pentru a urma exemplul Ucrainei si a-si reduce dependenta fata de gazul rusesc, scrie miercuri Ziarul National.

Publicatia observa ca, intamplator sau nu, conflictul de gaze ruso-ucrainean s-a acutizat cu trei saptamani inainte de Summitul de la Vilnius. Potrivit ambasadorului Ucrainei in Republica Moldova, Serghei Pirojcov, Ucraina a reusit sa-si faca rezervele necesare.

"Facand traducerea din limbajul diplomatic, asta ar insemna ca Ucraina va avea gaz, chiar si in conditiile sistarii livrarilor gazului rusesc, pentru ca ucrainenii s-au pregatit. Au semnat contracte cu mai multe tari europene pentru livrari, au semnat contracte de explorare a propriilor gaze, inclusiv de sist, cu cele mai mari companii mondiale", potrivit ziarului.

Pe de alta parte, subliniaza autorul, lucrarile la conducta Iasi-Ungheni se vor finaliza la anul, iar o conducta Ungheni-Chisinau cere timp si bani. "Morala este evidenta chiar si pentru criticii cei mai inflacarati ai gazoductului. Avem stringenta nevoie de acesta. Cu cat mai repede, cu atat mai bine".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoduct Iasi Ungheni, #transport gaze Romania Moldova, #conflict Moldova Rusia, #import gaze Moldova , #Gaze naturale