Negocierile dintre Moldova si Gazprom sunt in impas

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 13:35
1126 citiri
Negocierile dintre Moldova si Gazprom sunt in impas

Negocierile dintre Republica Moldova si Gazprom privind noul contract de livrare a gazelor naturale au intrat in impas, dupa ce rusii au cerut Chisinaului sa renunte la angajamentele fata de UE.

Gazprom a propus R. Moldova sa renunte la angajamentele fata de Uniunea Europeana privind punerea in aplicarea a pachetelor 2 si 3 din politica energetica a UE, potrivit carora livrarea si trasportarea gazelor naturale sa nu fie efectuate doar de o companie, scrie Unimedia, citand presa rusa.

In replica, premierul Vlad Filat a declarat ca Republica Moldova si-a asumat anumite angajamentele fata de UE si le va pune in aplicare. In mod contrar, ar putea sa piarda sprijinul UE in finantarea mai multor proiecte energetice.

Totodata, seful Executivului de la Chisinau si-a exprimat speranta ca, pana la sfarsitul anului 2011, R. Moldova si Gazprom vor ajunge la un consens si vor semna un nou contract privind livrarea gazelor naturale.

In urma cu doua luni, Republica Moldova s-a alaturat oficial celui de-al treilea pachet energetic al Uniunii Europene. Daca va reusi sa puna in practica normele acestei initiative, vazute ca o incercare de a cobori pretul gazelor rusesti importate de UE, in cativa ani Moldova ar trebui sa nu mai aiba o singura companie care sa se ocupe atat de livrarea, cat si de distributia de gaze naturale, noteaza Unimedia.

Contractul privind livrarea gazelor semnat intre R. Moldova si Gazprom expira la 31 decembrie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gazprom negocieri Moldova, #livrare gaze naturale , #Gaze naturale