OMV, pregatita pentru investitii "imense" in Romania

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 17:46
1974 citiri
OMV, pregatita pentru investitii "imense" in Romania

Compania OMV este pregatita sa faca investitii "imense" in Romania, in contextul in care Romania ar putea deveni un mare furnizor de gaze naturale in Europa, a declarat presedintele executiv al OMV, Gerhard Roiss.

Seful OMV adminte ca pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra este nevoie de logistica si ca toate acestea vor dura cativa ani, dar "afacerile cu energie sunt pe termen lung".

"Pentru resursele de gaze naturale din Marea Neagra este nevoie de logistica si de consumatori si de aceea este important sa existe o conducta intre Romania si pietele vestice, dar prioritatea este piata domestica. Daca vom avea exces, putem exporta, dupa ce am satisfacut cererea din piata romaneasca, a spus seful OMV.

In opinia sa, este prea devreme sa cuantificam cantitatea de gaze din Marea Neagra, dar vedem un mare potential pentru regiune si pentru aprovizionarea Europei.

"Resursele ar putea fi substantiale, iar Romania ar putea deveni un mare furnizor pentru regiune, asa cum a fost in trecut un mare producator. OMV Petrom este pregatit sa faca investitii imense in regiune", a spus seful OMV.

OMV vizeaza hidrocarburile din Marea Neagra nu gazele de sist

Acesta a precizat ca planurile OMV pentru Romania vizeaza rezervele de hidrocarburi din Marea Neagra, nu pe cele de sist.

"Sunt 15 tari care pot exploata zacamintele de gaze de sist. Este prea devreme sa vorbim de Romania, ne concentram pe rezervele din Marea Neagra in viitorul apropiat", a spus oficialul OMV.

OMV pune conditii pentru gazul din Marea Neagra

El a adaugat ca resursele din Marea Neagra vor alimenta in primul rand piata domestica, apoi vor fi exportate in Europa, posibil prin conducta Nabucco Vest.

Romania are o pozitie importanta in Europa si in regiune datorita rezervelor de gaze naturale si a celor de gaze de sist, motiv pentru care acestea ar trebui sa fie exploatate.

"Exploatarea gazelor de sist reprezinta metoda cea mai ieftina de a reduce emisiile de dioxid de carbon. De aceea rezervele de gaze sunt cruciale pentru Europa. Daca sunt resurse de gaze de sist, acestea trebuie explorate. (...) Cred ca Romania are o pozitie importanta in Europa si poate avea un rol important in viitor daca, cu gazele din Marea Neagra, poate contribui la aprovizionare. La fel si cu gazele de sist", a afirmat Gerhard Roiss.

#OMV gaze naturale, #exploatare gaze sist Romania, #exploatare gaze Marea Neagra , #Gaze naturale