Partenerii proiectului Nabucco au hotarat care va fi ultimul membru al proiectului

Marti, 11 Septembrie 2007, ora 14:49
958 citiri

Partenerii proiectului energetic Nabucco au remediat neintelegerile legate de alegerea celui de-al saselea partener si ar putea numi castigatorul chiar si in aceasta saptamana, a declarat marti un inalt responsabil din sectorul petrolier bulgar, anunta Reuters.

Cei cinci parteneri ai acestui proiect, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia) au negociat cu gupurile RWE (Germania) si Gaz de France (Franta) alegerea celui de-al saselea partener.

"Procesul inregistreaza progrese majore. Pana in acest moment, nu par sa mai existe obstacole", a declarat directorul executiv al Bulgargaz Holding, monopolul bulgar al gazelor naturale, Lyubomir Denchev pentru Reuters.

Intrebat despre existenta unei intelegeri a celor cinci parteneri privind alegerea ultimului investitor, Danchev a declarat: "Da, asa se pare. Procedura poate fi finalizata in orice moment".

Oficialul bulgar a precizat ca decizia oficiala ar putea fi anuntata cel mai devreme in cursul zilei de joi, atunci cand cei cinci parteneri se vor intalni la Budapesta pentru a discuta despre proiectul Nabucco, in valoare de 4,56 miliarde euro, menit a trasporta gaze naturale din Marea Caspica si Orientul Mijlociu catre Europa.

Danchev a refuzat sa ofere informatii suplimentare.

Oficialii turci au declarat ca statul turc prefera grupul german RWE companiei franceze GDF dupa ce Adunarea Nationala a Frantei a votat o lege prin care negarea genocidului armenilor de catre turcii otomani in timpul primului razboi mondial reprezinta o fapta ce poate fi pedepsita prin lege.

Turcia neaga ca a existat un genocid impotriva armenilor.

Al saselea partener care va completa grupul companiilor din Austria, Ungaria, Bulgaria, Romania si Turcia, nu va fi ales pana la sfarsitul acestei luni, a declarat miercuri managerul general al companiei turcesti Botas ce administreaza conductele din statul turc, Saltuk Duzyol, pentru Reuters.

Proiectul Nabucco a fost creat cu scopul declarat de a reprezenta o modalitate de diversificare a livrarilor energetice catre Europa, avand in vedere ca nivelul cererii va creste substantial in urmatorii ani.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.